Prikazati lokalne kapacitete

0

SOKOLAC – Cilj Strategije ruralnog razvoja opština Sokolac, Rogatica i Han Pijesak za period 2012-2015. godina, koju je sačinila Akciona grupa „Devetak“, je da se dokaže konkurentnost ovog područja i prikažu lokalni kapaciteti.

Predsjednik Upravnog odbora Akcione grupe Slavica Ašonja rekla je danas Srni da je jedan od najvećih problema stanovništva u ove tri opštine rastuća nezaposlenost kao posljedica loše ekonomske i privredne situacije, te da je cilj izrade Strategije definisanje područja sa jasnim izborom prioritetnih pravaca.

Prema njenim riječima, ova akciona grupa pokriva jedinstveno područje sa zajedničkim prirodnim, geografskim, kulturološkim, istorijskim, komunikacijskim, ekonomskim i drugim karakteristikama, a prirodni resursi su šume, livade, pašnjaci, izvori pijaće vode, flora i fauna.

Ašonja je napomenula da je od mliječnih prerađevina najveća vrijednost na ovom području skorup – kajmak, koji se može proizvoditi u seoskim domaćinstvima izgradnjom namjenskih drvenih mljekara, a kada je riječ o povrtarstvu najznačajnija je proizvodnja krompira.

Ona je rekla da su za finansiranje provođenja ove strategije predviđena sredstva iz fondova Republike Srpske i BiH, iz budžeta opština, privatni kapital i javno privatno partnerstvo, krediti, IPA fondovi, pretpristupni fondovi i sredstva drugih međunarodnih finansijskih institucija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare