Prikazan film „Upoznajte Kornelija“

0

Igrano-dokumentarni film „Upoznajte Kornelija“, autora Ilije Gajice, posvećen prvom srpskom školovanom kompozitoru Korneliju Stankoviću prikazan je sinoć na Ekonomskom fakultetu na Palama, povodom Dana evropskog nasljeđa.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović rekao je novinarima da mu je drago što su doveli talentovanog srpskog reditelja Gajicu koji se na Palama ranije predstavio filmovima o poznatim srpskim kompozitorima.

„NJegovi filmovi-bajke su veoma neobični po režiji, scenografiji, te samoj ideji kako se predstavljaju poznati kompozitori. Večeras smo gledali ono što je u okviru programa Dana evropskog nasleđa, a ti kompozitori o kojima je Gajica pravio filmove dio su evropskog nasljeđa i ono sa čime se srpski narod može ponositi“, istakao je Lalović.

On je naveo da je ono što Kinoteka radi u jesenjem programu veoma značajno, tako će 26. septembra biti održana revija pod nazivom „Dani kineskog filma u Republici Srpskoj“ i prikazano pet dugometražnih filmova, od toga tri igrana, jedan dokumentarni i jedan animirani.

Prema njegovim riječima, u posjeti Palama i Kinoteci Srpske biće delegacija Kineske kinoteke iz Pekinga, sa njihovim direktorom arhiva.

Prema njegovim riječima, to će biti prilika za buduću saradnju koja bi trebalo da obilježi rad Kinoteke Srpske.

On je dodao da u oktorbu idu u Trebinje da organizuju filmski kamp za studente filmskih akademija i mlade glumce u šestodnevnom programu, a pored filmova, prirediće i vanredna predavanja za koja je Kinoteka obezbijedila predavače.

Autor filma Ilija Gajica rekao je da je film „Upoznajte Kornelija“ igrani, biografski film koji spada u žanr fantastike, odnosno bajke, a snimljen je prošle godine.

„Riječ je o djelimičnoj komediji, koja će se završiti kao melodrama. Tiče se mlade studentkinje Muzičke akademije koja želi da napiše rad o svom omiljenom kompozitoru, a ima svog obožavaoca za koga ne zna. On je krišom prati i spreman je da se pretvori u samog Kornelija Stankovića ne bi li dobio njenu naklonost“, naveo je Gajica i dodao da je snimanje trajalo dvadesetak dana.

On je istakao da je Kornelije Stanković jedan od utemeljivača srpske kulture i umjetnosti.

„Smatram da to što je on ne samo da je vrijedno, to je kulturna baština bez koje naša budućnost ne postoji“, naglasio je Gajica.

Gajica je autor još nekoliko dokumentarno-igranih filmova o srpskim kompozitorima – Stevanu Hristiću i Stanislavu Biničkom.

Dani evropskog nasljeđa, kao zajednički program Savjeta Evrope i Evropske komisije, obilježavaju se širom starog kontinenta tokom septembra od 1999. godine različitim manifestacijama koje imaju za cilj da javnost upoznaju o vrijednostima svake vrste nacionalnog nasljeđa.

Osnovna zamisao projekta je zbližavanje stanovnika Evrope kroz bolje razumijevanje sopstvenog kulturnog i prirodnog nasljeđa.

Obilježavanje Dana evropske baštine u Republici Srpskoj počelo je 2008. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, s ciljem podizanja svijesti o značaju očuvanja kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i raznovrsnosti kulturnih izraza.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare