Prikazan film „Idi i gledaj“ povodom Dana pobjede

0

U Kulturnom centru Pale sinoć je prikazana sovjetska ratna drama „Idi i gledaj“ u režiji Elema Klimova, čija je radnja smještena u Bjelorusiju za vrijeme njemačke okupacije 1943. godine.

Emocionalni film o brutalnosti rata i gubitku ljudskosti prikazan je povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, u organizaciji Kinoteke Republike Srpske.

Filmski arhivista Kinoteke Srpske Boris Čvoro rekao je Srni da se radnja filma odvija 1943. godine kada je njemačka vojska ušla na teritoriju Sovjetskog Saveza, to jest u današnju Bjelorusiju.

„Često se kaže da je svaki film antiratni. Mnogi filmovi sadrže razna herojska djela koja se mogu protumačiti kao neki omaž tom ratu i upravo ovaj film je antiratni jer su prikazane grozote i užasi bez herojskih djela“, ističe Čvoro.

On dodaje da je film dobar podsjetnik koliko je važno sjećati se šta je bio fašizam i pobjede nad takvim režimom, tako da je on bio prigodan za obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom.

Čvoro navodi da Kinoteka od 10. maja učestvuje na manifestaciji „Dani Republike Srpske“ u Sankt Peterburgu, u okviru koje će biti prikazano sedam dokumentarnih filmova iz Srpske.

Film „Idi i gledaj“ prati dvanaestogodišnjeg dječaka Fljoru koji poslije nacističke kaznene operacije, uprkos majčinom negodovanju, odlazi u partizane.

Suočen sa ratnim užasima, nacističkim zločinima i genocidom nad bjeloruskim stanovništvom, Fljora odrasta u najsurovijim uslovima.

Klimov je, uz bjeloruskog pisca Alesa Adamoviča, ujedno i scenarista filma. On je obavio brojna istraživanja prije početka snimanja i razgovarao sa velikim brojem sunarodnika koji su preživjeli užase nacističkog režima, a filmu je pristupio dokumentaristički.

Film je snimljen 1985. godine povodom obilježavanja 40 godina od ruske pobjede nad NJemačkom u Drugom svjetskom ratu. Iste godine, na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi proglašen je najboljim filmom, osvojivši Zlatnu nagradu festivala i nagradu Međunarodnog udruženja filmskih kritičara Fipresci.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare