Приказан документарни филм посвећен Дари Секулић

0

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – У оквиру манифестације „Поетски дани Даре Секулић“ вечерас је у Источном Сарајеву одржано поетско вече „Књиге су исто што и људи“, музичко-поетски рецитал „Војници регрути“, уз учешће пјесника и гостију из Власотинца, а приказан је документарни филм „Чекајући крст“ посвећен овој пјесникињи.

Умјетнички директор „Форум театра“ и редитељ филма Витомир Митрић рекао је ноовинарима да је остварење „Чекајући крст“ премијерно приказан у марту на 71. филмском фестивалу у Београду, те да му је изузетно драго што ће публика у Културном центру Источно Ново Сарајево имати прилику да га погледа.

„Филм је експерименталан, на неки начин и документаран у оном сегменту гд‌је говори о сахрани Даре Секулић. У једним дијелу и она учествује са темом да размишља о животу и смрти чекајући свој крст да смири душу“, нагласио је Митрић.

Бањалучки књижевник Мирко Вуковић испиричао је да је Дару Секулић упознао у данима када није била на врхунцу славе, ваћу супротно, на дну, али и да је тада у таквим околностима била велика.

Покровитељи манифестације су град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Дара Секулић, према многима најзначајнија српска пјесникиња послије Десанке Максимовић, преминула је 12. априла 2021. године у Сарајеву у 91. години. Имала је дуг и трауматичан животни пут који је окончан у породичном кругу у Сарајеву.

Живот Секулићеве обиљежила су два рата, у којима су се запатиле двије велике трауме. Траума д‌јевојчице са Кордуна којој су усташе спалиле кућу и побиле више чланова бројне породице, те из посљедњег рата, када је поново морала искусити драму избјеглиштва.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare