Prikazan dokumentarni film „Most nadomak vijeka“

0

ZVORNIK – U Zvorniku je večeras otvorena duhovna i kulturna manifestacije Svetosavska nedjelja posvećena prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju Svetom Savi i jubileju – 610 godina postojanja Zvornika.

U okviru svečanosti premijerno je prikazan dokumentarni film „Most nadomak vijeka“ kojim se obilježava 90 godina od izgradnje Mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića na Drini koji povezuje Zvornik i Mali Zvornik.

O ovoj temi predavanje je održao istoričar Nemanja Dević sa beogradskog Instituta za savremenu istoriju.

Svetosavsku nedjelju otvorio je predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Zvornik Rade Perić koji je istakao da je ovo najstarija manifestacija ove vrste u Republici Srpskoj.

„Posebno nam je drago što se u ovoj godini obilježava i 610 godina postojanja grada Zvornika za koji su vezane mnoge legende, kao ona da je Sveti Sava pozlatio naselje Zlatne Vode i rijeku Zlaticu koja protiče kroz Zvornik, te da se na najuzvišenijoj tački Đurđev grada nalazi Savin bunar koji nikada ne presušuje“, rekao je Perić.

On je naveo da je Svetosavska nedjelja – manifestacija u duhu Svetosavlja, srpske tradicije i narodnih običaja, obogaćena različitim sadržajima koji je oplemenjuju, što je ujedno dug i obaveza prema srpskom svetitelju i prosvjetitelju Svetom Savi.

Protojerej stavrofor Vidoje Lukić prenio je blagoslov NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija za održavanje Svetosavske nedjelje, dodajući da se veličina Svetog Save ogleda u tome što je u pravo vrijeme donosio prave odluke koje je svom snagom, energijom, voljom i trudom sprovodio u djelo.

„Prošlo je osam vijekova od kada je Sveti Sava izdejstvovao autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, od tog grandioznog djela i isto toliko vremena kako se preselio u vječnost, ali njegov lik kako prolaze godine, decenije i vijekovi, sve sjajnije sija“, poručio je sveštenik Lukić.

On je istakao da je ličnost Svetog Save sve blještavija i sjajnija kod srpskog naroda zato što je upravo svoju ličnost gradio na najčvršćem kamenu temeljcu – na liku samog Gospoda spasitelja, na stazi Svetog Jevanđelja, poštujući nauku Hristovu i hodeći za njim.

Dević je rekao da je prošlo 90 godina od izgradnje i otvaranja mosta na Drini između dva Zvornika koji je simbolično povezao lijevu i desnu obalu Drine i srpski narod koji od pamtivijeka živi na ovim prostorima.

„Prije 90 godina govorilo se da podizanje mosta na Drini znači da to više nije međa nego da se stvara jaka veza i spona među narodom, a na nama je da tu vezu negujemo, ojačavamo i održavamo i sada i u budućnosti“, poručio je Dević.

On je dodao da je most preko Drine dio priče koja govori o novovjekovnoj istoriji srpskog naroda, njegovim zajedničkom preživljavanjima, stradanjima, ali i vaskrsenju.

Izvršni direktor Centra za istraživanje i očuvanje kulturno-istorijske baštine „Dr Đorđe Lazarević“ iz Zvornika Miloš Ivanović rekao je da je premijerno prikazan dokumentarni film „Most nadomak vijeka“ kojim se obilježava 90 godina od izgradnje Mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

On je podsjetio da je ovaj most 12. januara 1930. godine u saobraćaj pustio kralj Aleksandar Prvi Karađorđević.

„Slaveći taj datum organizujemo projekciju filma posvećenog tom mostu, a predstavljena je i brošura o istorijatu mosta“, rekao je Ivanović.

On je dodao da su produkciju filma i štampanje brošure finansirali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

U okviru manifestacije večeras su nastupili Hor Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ i Dječiji hor Doma omladine „Zvončići“.

Prema programu manifestacije koja traje do 1. februara, sutra će u Domu omladine svetosavsko predavanje održati protosinđel Serafim Petković iz Manastira Svete Trojice, Bele Vode, dok će svetosavska akademija biti održana u petak, 24. januara.

Pokrovitelj Svetosavske nedjelje je Gradska uprava, a organizatori SPKD „Prosvjeta“ i Srpska pravoslavna crkvena opština Zvornik.

(www.palelive.com/Srna)