Prijetnje blokadom opštine i taksi stajališta

0

ISTOČNO SARAJEVO – Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač izjavio je danas da u ovoj opštini već desetak dana „imaju nagovještaje“ da se taksisti iz opštine Istočno Novo Sarajevo spremaju da blokiraju taksi štandove na području Istočne Ilidže, kao i zgradu ove opštine, nezadovoljni što im se ne dozvoljava da stoje na taksi štandovima u opštini Istočna Ilidža.

Ističući da je o ovim saznanjima obaviještena Stanica javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, Kovač je na konferenciji za novinare rekao da opština Istočna Ilidža zahtijeva od Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske da „spriječi blokadu ove opštine“.

„Od institucija koje su zadužene za javni red i mir, odnosno MUP-a Republike Srpske, tražimo da svim ljudima na području opštine Istočna Ilidža obezbijede da normalno obavljaju svoje poslove u skladu sa zakonom“, rekao je Kovač.

Prema njegovim riječima, svi imaju pravo da se bune i protestuju i traže svoja prava u skladu sa zakonom. „Ukoliko neko na Istočnoj Ilidži želi da protestuje onda za to postoje mjesta, ali je nelogično da taksisti iz Istočnog Novog Sarajeva protestuju i štrajkuju na teritoriji Istočne Ilidže“, smatra Kovač.

Prema njegovim riječima, ovaj problem već duže vrijeme potresa grad Istočno Sarajevo i opštinu Istočna Ilidža.

„Mi zakon o taksi prevozu poštujemo, jer svi taksisti sa područja cijelog grada mogu da obavljaju svoju djelatnost na bilo kojoj od opština u sastavu grada, ali ne mogu taksisti iz susjednih opština da stoje na taksi štandovima opštine Istočna Ilidža. To je zakonsko rješenje koje je na snazi“, tvrdi Kovač.

On je optužio poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Sinišu Dodika da podstrekava taksiste na proteste protiv opštine Istočna Ilidža.

„Izlaženje u susret ljudima sa jedne opštine protiv interesa ljudi sa druge opštine nije u skladu sa zakonom i nije moralno“, ističe Kovač.

Govoreći o problemima sa kojima se taksisti iz Istočnog Sarajeva suočavaju u Kantonu Sarajevo, Kovač je rekao da zakon o drumskom saobraćaju ne predviđa mogućnost da lokalna zajednica odredi po kojoj će se recipročnim mjerama zabraniti taksistima iz Kantona Sarajevo da obavljaju djelatnost na području Istočnog Sarajeva.

„Spreman sam da u dogovoru sa taksistima iz Istočne Ilidže pokrenemo proceduru oko izmjene zakona ili da sarajevski kanton promijeni te odredbe, ili mi donesemo iste odredbe koje bi naše taksiste dovele u ravnopravan položaj“, poručio je Kovač.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments