Prihvaćena veća kamata za kredit

0

SOKOLAC – Skupština opštine Sokolac prihvatila je danas odluku kojom se povećava godišnja kamatna stopa na kreditno zaduženje opštine u iznosu od 4.500.000 KM sa 4,5 na 5,2 odsto.


Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da je lokalna uprava „preambiciozno ušla u donošenje odluke o kamatnoj stopi od 4,5 odsto na prijedlog jedne banke, pa danas mora da prihvati nove kriterijume“.

„Jedan dio vjerovatno možemo realizovati stopom od 4,5 odsto u vezi sa refinansiranjem kredita iz prethodnog perioda. Kada je riječ o refinansiranju dospjelih obaveza, sigurno ćemo morati da prihvatitimo veću kamatnu stopu za 0,7 odsto u odnosu na prvobitnu odluku“, pojasnio je Bjelica.

On je dodao da takve uslove diktira bankarsko tržište, pa su prihvatanjem odluke o izmjeni i dopuni odluke o kreditnom zaduženju opštine Sokolac prihvaćena i nova ponuda i novi kriterijumi.

Uz izmjenu kamatne stope povećan je i trošak obrade zahtjeva za kredit.

Prema usvojenoj odluci, naknada za obradu zahtjeva je 0,40 odsto jednokratno, a administrativni trošak je 100 KM.

Skupština opštine Sokolac podržala je 24. februara odluku o kreditnom zaduženju opštine u iznosu od 4.500.000 KM.

Ova odluka je donesena da bi bile restrukturisane obaveze prema dosadašnjim kreditima, odnosno radi reprograma obaveza i finansiranja prenesenih obaveza iz ranijeg perioda.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare