Prihvaćena inicijativa za izgradnju spomenika

0

ZVORNIK – Opština Zvornik prihvatila je inicijativu grupe građana da se u Zvorniku izgradi spomenik književnicima Marku Markoviću i Ivi Andriću, potvrdio je danas zamjenik načelnika opštine Danijel Dragičević.

On je pojasnio da će opština finansirati izgradnju spomenika, odrediti lokaciju i pribaviti potrebne dozvole.

„Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović prihvatio je inicijativu grupe građana, predvođene srednjoškolcima Gimnazije i Srednje stručne škole `Petar Kočić`, koji su dostavili i peticiju sa potpisima da se u Zvorniku izgradi spomenik književnicima“, rekao je Dragičević novinarima.

On je naveo da je ideja potekla od srednjoškolaca koji su više puta organizovali manifestacije za sakupljanje potpisa, kao i jedno književno veče na kojem su još više podstakli priču o potrebi da se Zvornik oduži Marku Markoviću, koji je jedan od najznačajnijih, ako ne i najznačajniji zvornički pisac.

„Sada nam predstoji raspisivanje javnog poziva za umjetnike koji žele da se jave i daju prijedlog idejnom rješenju, dok će spomenik biti postavljen duž šetališta u Ulici Svetog Save“, rekao je Dragičević.

Inicijativu su početkom godine pokrenuli učenici IV-2 razreda Gimnazije i Srednje stručne škole „Petar Kočić“ sa profesorom Stanislavom Tomićem na času Demokratije i ljudskih prava, saglasivši se da na području Zvornika nema nijedan spomenik posvećen ličnostima zaslužnim za kulturu ovog grada.

Srednjoškolci su podsjetili da je Marko Marković rođen u Zvorniku, te da je bio prijatelj Ivi Andriću.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare