Prihodi od prodaje porasli za 19 odsto

0

ZVORNIK – Kompanija „Alumina“ iz Zvornika pozitivno je poslovala u 2015. godini, pokazuje finansijski izvještaj rada ove kompanije.
Direktor Sektora za ekonomiju i finansije u „Alumini“ Vladimir Krstić kaže da su uslovi u kojima fabrika posluje teški, ali da su u 2015. godini uspjeli da ostvari dobre ukupne rezultate.

„U vrlo kompleksnim uslovima, 2015. godina završena je pozitivno. Ukupni prihodi od prodaje porasli su skoro za 19 odsto ili 221 milion KM u odnosu na 186 miliona KM u 2014. godini“, ističe Krstić, saopšteno je iz „Alumine“.

Prema njegovim riječima, ukupni troškovi materijala – sirovine, repromaterijali, energenti – u prošloj godini iznosili su oko 149 miliona KM, što je za 18 odsto više u poređenju sa 2014. godinom.

Ulaganja u održavanje porasla su za 24 odsto – na 5,53 miliona KM. Istovremeno, ukupan iznos bruto zarada u 2015. dostigao je 27,7 miliona KM, što predstavlja povećanje od 15,6 odsto u odnosu na 2014. godinu, navodi se u saopštenju.

„Privredno društvo ‘Alumina’ poslovnu 2015. godinu završilo je sa neto dobiti prije oporezivanja od oko 11,6 miliona KM“, rekao je Krstić.

On je dodao da je, nakon obračunatih obaveza za porez na dobit od 1,4 miliona KM, neto dobit nakon oporezivanja 10,2 miliona KM.

Krstić je istakao da je poslije dužeg perioda fabrika zabilježila profit veći od 10 miliona KM, navodeći da „Alumina“ u budžet Republike Srpske plati više od milion KM na ime poreza za ostvarenu dobit.

On napominje da kompanija u prošloj godini nije imala ni jedan problem sa inspekcijskim organima koji su kontrolisali poslovanje „Alumine“, podsjećajući da je ova kompanija dobila pozitivno mišljenje nezavisnog revizora, koji je kontrolisao finansijske izvještaje ovog privrednog društva u 2014. godini.

U menadžmentu kompanije naglašavaju da treću godinu zaredom „Alumina“ pozitivno posluje.

„Poslovanje preduzeća obilježava rad na diverzifikaciji proizvodnog programa. Konstantan je napor da se proizvodnja usmjeri prema nemetalurškom programu, odnosno proizvodima koji nisu zavisni od kretanja cijena na berzi“, dodaje Krstić.

Kada je riječ o profitu kompanije u prošloj godini, on ističe da ostvarena dobit „nije sklonjena u neku kesu ili sef“, nego se „prelila“ u povećanje vrijednosti ukupnih zaliha, te osnovnih sredstava i vraćanje dugova nastalih u vremenu prije otvaranja stečajnog postupka u matičnom preduzeću, Fabrici glinice „Birač“.

On navodi da „Alumina“ uredno servisira i obaveze na ime kreditnih zaduženja, koja su, prije uvođenja stečaja u aprilu 2013. godine, imali poslovni subjekti iz grupacije „Birač“, prije svega, kod Investiciono-razvojne banke i „Banke Srpske“.

Direktor Sektora za ekonomiju i finansije u „Alumini“ podsjeća da je neto dobit u 2015. godini od preko 10 miliona KM ostvarena u trendu značajno smanjenih cijena metala na berzi.

„To znači da je samo uz maksimalnu racionalizaciju u postojećem proizvodnom procesu i maksimalnu orijentaciju na kupce proizvoda iz nemetalurškog programa, mogao da bude ostvaren ovaj rezultat i da se drži poslovanje na ovom nivou“, precizira Krstić.

On kaže da je „Alumina“ privredni subjekt od čijeg rada i poslovanja u velikoj mjeri zavisi ova regija.

„Život i prosperitet ovog kraja umnogome je povezan sa ovom fabrikom. Stoga, trebalo bi da postoji puno razumijevanje za ovo preduzeće počev od lokalnog do republičkog i državnog nivoa da se očuva stabilnost njegovog rada“, navodi Krstić.

On kaže da se kompanija, kao veliki sistem, suočava sa puno teškoća u poslovanju. Problemi su, objašnjava on, raznoliki i veliki i menadžment pokušava da se suoči s njima i rješava ih na pravilan način.

„Neriješen imovinsko-pravni status fabrike i opšta situacija u vezi sa preduzećem, gdje se ne zna titular prava svojine, manifestuju se na povjerenje banaka, ali i poslovnih partnera, kao i na definisanje strateških ciljeva kompanije, prije svega u pogledu dugoročnog planiranja proizvodnje i prodaje“, naglašava Krstić.

Kompanija „Alumina“ zapošljava više od 1.200 radnika, sa prosječnom neto zaradom u 2015. godini od 1.015 KM, saopšteno je iz ove kompanije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare