Prezentovana strategija revitalizacije centra za poljoprivredu

0

SOKOLAC – Mješoviti konsultantski tim, koji čine internacionalni i nacionalni eksperti, izradio je Strategiju revitalizacije Centra za razvoj poljoprivrede na Sokocu, koja će predstavljati vodič u procesu oživljavanja i funkcionisanja ovog centra, zaključeno je na današnjoj prezentaciji Strategije na Sokocu.

„U tom procesu, u protekla dva mjeseca, obavljeno je više sastanaka sa mnogim zainteresovanim stranama, i vizija tog centra je da bude multifunkcionalan i jedinstven centar za unapređenje poljoprivrede i ruralnog razvoja u brdsko-planinskom području, ne samo Sarajevsko-romanijske regije i BiH, već sa jakim uticajem na širu regiju“, kažu iz konsultantskog tima.

Podršku revitalizaciji Centra za unapređenje poljoprivrede na Sokocu dali su Organizacija UN za hranu i poljoprivredu /FAO/, delegacija čileanskog Nacionalnog instituta za agronomska istraživanja, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Revitalizaciju su podržali i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, stručnjaci sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Poljoprivrednog instituta u Banjaluci i opština Sokolac.

Ambasador Čilea u BiH Veronika Čain rekla je novinarima na prezentaciji projekta na Sokocu da je Čile međunarodno poznat po saradnji koju ostvaruje sa drugim zemljama u okviru programa saradnje „Jug-Jug“.

Ona je naglasila da je Ambasada Čilea u BiH sa sjedištem u Budimpešti podržala projekat revitalizacije Centra na Sokocu i da su zbog toga dva eksperta čileanskog Instituta za istraživanje poljoprivrede došla na Sokolac.

Direktor Nacionalnog instituta za istraživanja u agronimiji Čilea Hulio Kalazih kaže da su stručnjaci iz ove zemlje shvatili da Sokolac ima veliki potencijal.

„Potencijal cijele ove regije je ogroman. Kroz zajednički rad i saradnju sa domaćim ekspertima i poljoprivrednim proizvođačima možemo mnogo toga postići“, ocijenio je Kalazih.

Nevena Aleksandrova Stefanova
Nevena Aleksandrova Stefanova

Službenik za sisteme inovacija u poljoprivredi i razmjenu znanja u Regionalnoj kancelariji FAO za Evropu i Centralnu Aziju Nevena Aleksandrova Stefanova rekla je da su u FAO shvatili da postoje određeni globalni izazovi.

„U narednih 30 godina biće 10 milijardi ljudi na svijetu i svima će biti potrebno puno više hrane, imajući u vidu migracije, odlazak mladih, starenje stanovništva i nemogućnosti savladavanja novih tehnologija“, navela je Stefanova.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica istakao je da ova opština radi na pripremi projekta revitalizacije Centra za unapređenje poljoprivredne proizvodnje od 2011. godine.

Gosti na današnjoj prezentaciji nacrta Strategije za revitalizaciju poljoprivredne proizvodnje na Sokocu obišli su Centar za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u brdsko-planinskom području na Majdanima i upoznali se se stanjem u ovom nekadašnjem institutu osnovanom osamdesetih godina, čiji je rad otežan, a potom i prekinut, zbog izbijanja rata.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare