Prezentovan novi pravilnik o podsticajima

0

HAN PIJESAK – Poljoprivrednicima na Han Pijesku danas je prezentovan novi Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela i održana obuka o higijeni mlijeka.
Pravilnik su predstavili predavači iz Resora za stručne usluge u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Područne jedinice Sokolac.

Viši stučni saradnik za ruralni razvoj u ovom resoru Jelena Vlačić rekla je Srni da se najveći broj pitanja u vezi sa novim Pravilnikom o podsticajima odnosio na oblast stočarstva, jer se proizvođači na području Han Pijeska najviše bave uzgojem stoke i proizvodnjom mlijeka.

„Može se ocijeniti da su poljoprivrednici na području Han Pijeska zadovoljni ovim pravilnikom u dijelu koji se odnosio za njih bitnu proizvodnju“, ističe Vlačićeva i dodaje da su posebno interesovanje pokazali za organsku stočarsku proizvodnju, gdje je minimalan broj pet uslovnih grla.

Viši stručni saradnik za stočarstvo Svjetlana Mičić tvrdi da je poljoprivrednike sa Han Pijeska zainteresovao i Pravilnik o kvalitetu sirovog mlijeka zbog ostvarivanja premije za proizvedeno i prodato kravlje mlijeko koja iznosi 0,30 KM za litar.

„Da bismo proizveli mlijeko ekstra klase koje donosi dobit proizvođaču, objasnila sam do detalja higijenu muže i postupak sa sirovim mlijekom“, dodaje je Mičićeva.

Ona je uvjerena da su proizvođači na ovakvim predavanjima uvidjeli greške koje se dešavaju prilikom muže i u postupanju nakon muže, što se moglo zaključiti iz njihovih pitanja nakon obuke.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Područna jedinica Sokolac, nastavlja predavanja za poljoprivrednike sutra u Rudom i Višegradu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare