Prevrnuo se čamac na Tari, djevojka teško povrijeđena

0
Ilustracija

FOČA – Djevojka iz Beograda čiji su inicijali J.V. teško je povrijeđena na rijeci Tari kada se prevrnuo gumeni čamac kojim se spuštala sa grupom turista, rečeno je Srni u Policijskoj upravi Foča.

Policiji je danas u 12.30 časova prijavljeno da se na lokalitetu Manita vrela na Tari prevrnuo čamac prilikom rafting spusta i da je ženska osoba zadobila teže povrede.

Na mjesto nesreće odmah su se uputili policija, hitna pomoć Doma zdravlja i spasilačka služba „Volf“, a kada su stigli, djevojka je bila izvučena iz vode i u teškom stanju.

Medicinski radnici pružili su joj prvu pomoć, a potom je prevezena u Univerzitetsku bolnicu Foča.

Dežurni ljekar u ovoj bolnici, anesteziolog Vanja Starović rekla je Srni da je pacijentkinja priključena na aparate za disanje i da je njeno zdravstveno stanje trenutno stabilno.

Ona je dodala da je djevojka primljena u lošem opštem stanju, pothlađena i sa teškim oštećenjem pluća, te da je smještena u jedinicu intenzivne njege.

U Policijskoj upravi Foča kažu da, prema prvim informacijama koje imaju, turisti nisu odsjeli u nekom od rafting-kampova, već su iznajmili čamac i skipera. Još nije utvrđeno ko je vlasnik čamca.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac koji je naložio da bude izvršen uviđaj.

Povrijeđena Beograđanka stabilno, spasili je fočanski rafteri

Beograđanka J.V. /37/ koja je teško povrijeđena na Tari nakon što se prevrnuo čamac tokom rafting spusta, u stabilnom je stanju, ali je i dalje priključena na aparat za disanje, saopšteno je danas iz Univerzitetske bolnice Foča.

Ona je u Univerzitetsku bolnicu primljena juče sa teškim oštećenjem pluća i pothlađena, nakon što je plutala oko kilometar i po talasima Tare.

U Policijskoj upravi Foča Srni je rečeno da je grupa turista iz Srbije na rafting došla u sopstvenoj režiji sa svojim čamcem, kojim je upravljao licencirani skiper iz Pančeva, čiji su inicijali N.M. /36/.

U čamcu se nalazilo sedam turista i svi su ispali u Taru pri prevrtanju čamca na jednom od njenih bukova, a J.V. je plutala oko kilometar i po, rekli su u policiji.

Predsjednik fočanskog Udruženja rafting klubova „Tara i Drina“ Zdravko Matović kaže da je grupa turista iz Srbije na Taru došla crnogorskom stranom i da su startovali sa mjesta Brštanovica, što fočanski rafting klubovi u ovo doba godine, kada je visok nivo rijeke, izbjegavaju, već koriste kraću relaciju i kreću sa Graba.

On je naveo da se čamac prevrnuo na najopasnijem buku Borovi i da je djevojka plutala sve do Graba, gdje su je uočili fočanski rafteri.

„Skiperi iz Rafting centra `Drina-Tara`, kojima ovom prilikom zahvaljujem, primijetili su da niz bukove pluta djevojka sa glavom u vodi. Gurnuli su čamac u vodu i, prema mojim saznanjima, izvadili su je Dejan Radović i Đoko Miletić, a na čamcu sa njima bio je i doktor“, kaže Matović.

Na mjestu Manita vrela, skiperi su iznijeli djevojku na obalu, a reanimacija je, priča Matović, trajala 25 minuta.

„Tom prilikom došli su i spasioci `Volfa` i osoblje fočanskog Doma zdravlja, kojima, takođe, zahvaljujem, jer su uložili vanljudske napore da izvuku djevojku na naš novi put na desnoj obali Tare“, rekao je Matović.

On je napomenuo da je zbog otapanja snijega u ovo doba godine povećan nivo rijeke i da, zahvaljujući prokopavanju novog puta desnom obalom Tare, fočanski rafteri mogu da koriste kraću dionicu za rafting.

„Zato je bio vapaj da se ovaj put prokopa. Crnogorci su postavili rampu i ne daju nikome da siđe na Grab, pa ljudi u neznanju krenu na Brštanovicu. Mi ne možemo nikome zabraniti da ode na Brštanovicu, ali vidjećemo, sazvaćemo sastanak Udruženja da vidimo šta se može učiniti, obavijestili smo i načelnika opštine“, rekao je Matović.

Za turiste iz Pančeva i Beograda navodi da je riječ o iskusnim rafterima, koji su prvaci Srbije u raftingu i učesnici međunarodnih takmičenja.

„Skiper koji je upravljao čamcem posjeduje svjetsku dozvolu za vožnju raftinga i polisu osiguranja. Imali su svu urednu opremu, kacige, odijela, registrovan čamac gumoteks, ali desilo se što se desilo. Najvažnije je da je spasen ljudski život“, rekao je Matović.

On je dodao da je buk Borovi u ovo doba godine veoma opasan.

„Tu ima jedna veća stijena, čamci odu ulijevo, udare u stijenu i onda dolazi do prevrtanja“, pojasnio je Matović.

U Policijskoj upravi Foča, nakon što su obavili uviđaj, rekli su da za sada nema elemenata krivične odgovornosti skipera.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare