Prevladati brojne naslijeđene probleme

0

ISTOČNO SARAJEVO – Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić ističe da je najveći problem sa kojim se trenutno suočava ova lokalna zajednica „naslijeđeni dug iz prošle godine, koji premašuje 700.000 KM i koji znatno utiče na efikasan rad opštinske uprave“.
„Ako se uzme u obzir trenutna situacija koja se odnosi na loše punjenje opštinskog budžeta, onda nerado priznajem da smo u dvostrukom problemu. Međutim, uprkos tome, krajem prošle godine usvojili smo rebalans budžeta za 2012. godinu, koji je svu potrošnju opštine za prošlu godinu zaustavio na nivou izvršenja zajedno sa nastalim obavezama, kao i budžet za 2013. godinu, koji je istinski restriktivan i čije izvršenje ćemo realizovati u skladu sa punjenjem budžeta, što je i definisano Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srpske i Odlukom o izvršenju budžeta“, rekao je Ćosić u intervjuu Srni.

On je naveo da prethodna opštinska vlast, koja je duži niz godina bila u rukama SDS-a, nije poštovala pomenute principe. Prema njegovim riječima, ono što najviše otežava rad u opštini Istočno Novo Sarajevo upravo je negativno nasljeđe rada iz prošle, ali i iz ranijih godina.

„Riječ je o problemima i pitanjima koja su se godinama nagomilavala, a vrlo malo je rađeno da se otklone, tako da sam sada kao načelnik prinuđen da radim na dva kolosijeka – jednom koji vodi naprijed i u kome se trudim da počnem realizovati planirane projekte iz oblasti zapošljavanja, infrastrukture i rada javne uprave, a drugom koji vodi u rješavanje problema iz prošlosti“, ističe Ćosić.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva naglašava da je budžet za ovu godinu, u iznosu od 5,4 miliona KM, maksimalno restriktivan u oblasti javne potrošnje opštine, ali i najniži u posljednje četiri godine.

„Planirali smo realan budžet, i kao načelnik ću u potpunosti biti zadovoljan ako bude ostvaren. Takvo je vrijeme i moramo mu se prilagoditi. Ipak, i u takvom budžetu planirali smo 100.000 KM direktne podrške privredi, preduzetnicima i poljoprivredi. Sigurno je da to nije dovoljno, ali nakon usvajanja Programa podsticaja privrede i poljoprivrede, koji će definisati način utroška ovih sredstava, smatram da će upotreba ovih sredstava dati rezultat u podršci realnom sektoru“, naveo je Ćosić.

Prema njegovim riječima, značajan problem koji koči rad javne uprave jesu otežano funkcionisanje i dugovi javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština. To se, prije svega, odnosi na Komunalno preduzeće „Rad“, preduzeće za pogrebne usluge „Sveti Marko“ i javnu ustanovu Centar za socijalni rad, jer ta preduzeća imaju znatna dugovanja koja im blokiraju i otežavaju rad, a gomilaju se godinama.

„Svakako ćemo pristupiti rješavanju problema u poslovanju ovih preduzeća, po principu `jedan po jedan`, tako da se nadamo da ćemo do kraja februara normalizovati poslovanje preduzeća ‘Sveti Marko’. Prema istom ili sličnom principu, pomoći ćemo i drugim preduzećima, tim prije jer je opština u svom budžetu za ovu godinu planirala grantove za ova preduzeća“, potvrdio je Ćosić.

Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, u budžetu je planirano 150.000 KM koje bi trebalo da budu utrošene na realizaciju jednog ili dva infrastrukturna projekta, koji su bili planirani u prošloj godini, ali nisu urađeni zato što su namjenska sredstva utrošena u druge svrhe.

„Nadam se da ćemo, nakon definisanja prijedloga infrastrukturnih projekata za ovu godinu, zajedno sa projektnom dokumentacijom, naići na podršku institucija viših nivoa vlasti da bismo te projekte uspješno realizovali uprkos nedostatku vlastitih sredstava. Tu prije svega mislim na Vladu Republike Srpske“, istakao je Ćosić.

On je izrazio žaljenje zbog činjenice da je u prethodnim godinama finansirano i urađeno veoma malo infrastrukturnih projekata na području opštine uz pomoć Vlade Republike Srpske.

„Nadam se da ćemo, bez obzira na sveukupno lošu finansijsku situaciju, ovu praksu promijeniti i naići na razumijevanje Vlade Srpske za projekte koje planiramo realizovati u narednom periodu, a koji su od vitalnog interesa za građane naše opštine“, zaključio je Ćosić u intervjuu Srni.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare