Prevencijom protiv nasilja

0

MILIĆI – Na području opštine Milići samo u prošloj godini prijavljeno je 30 slučajeva porodičnog nasilja i to pretežno nasilja nad ženama, izjavila je danas predsjednik Udruženja žena “Forum” iz Milića Milanka Pantić, pozivajući se na službene podatke opštinskog Centra za socijalni rad.

“Vjerujem da ni to nije precizan pokazatelj, jer se mnoge žene ustručavaju da kažu da su izložene nasilju, zato što je to kod nas sramota priznati. Uglavnom su to žene žrtve nasilja od muževa, a ponekada i ostalih članova domaćinstva, svekra, svekrve”, rekla je Pantićeva koja je danas učestvovala na radionici u Milićima koju je organizovalo Udruženje žena “Maja” iz Kravice.

Radionica je organizovana u okviru projekta “Prevencijom i zaštitom do smanjenja nasilja nad ženama u ruralnim zajednicama srebreničke regije”.

Udruženje iz Kravice ovaj projekat realizuje u opštinama Vlasenica, Milići, Bratunac i Srebrenica.

Predstavnik Udruženja Ivana Josić-Jež rekla je da je cilj projekta, koji podržava OAK fondacija, podrška žrtvama nasilja putem njihovog osposobljavanja za aktivno učešće u zajednici.

“Radili smo istraživanje u ove četiri opštine i uočili da je nasilje u porodici veoma prisutno. Cilj nam je da, organizovanjem ovih radionica, doprinesemo suzbijanju nasilja tako što ćemo žene naučiti kako da se odbrane, kome da se obrate, odnosno uputiti ih na institucije čija je obaveza da ih zaštiti”, rekla je Ivana Josić-Jež.

Ona je dodala da je u svakoj od opština u realizaciju projekta uključeno 20 žena iz ciljnih socijalnih grupa, te da u projektu aktivno učestvuju i predstavnici lokalnih zdravstvenih ustanova, policije, socijalnih službi i škola.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments