Pretvaranje poreskog duga u vlasnički udio u preduzeću

0

PALE – Nacrtom zakona o načinu izmirenja poreskog duga predviđeno je izmirenje duga konverzijom ili pretvaranjem poreskog duga u vlasnički udio u privrednom društvu, rekao je Srni pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Jovo Radukić.

Radukić je na Palama, pred početak javne rasprave o Nacrtu zakona, istakao da su ovim zakonom predviđena dva posebna načina izmirenja duga, od kojih je jedan odgađanje plaćanja poreskih obaveza jednokratno do godinu dana i u mjesečnim anuitetima na 60 mjeseci.

„Drugi način je izmirenje poreskog duga konverzijom, čime se želi trenutno popraviti finansijski položaj preduzeća kako bi ono moglo da izmiri sve svoje obaveze“, rekao je Radukić.

On je istakao da su mnoga preduzeća u Republici Srpskoj pogođena psljedicama svjetske ekonomske krize došla u stanje nelikvidnosti i da je ovo jedna od mjera iz Ekonomske politike, a na kontinuiran zahtjev Sindikata i poslodavaca, kako bi se pomoglo preduzećima da prežive pad privrednih aktivnosti.

„Nije cilj Vlade Republike Srpske da ulazi u vlasništvo preduzeća, nego je to posljedica za sva ona preduzeća za koja Vlada procijeni da imaju tržišnu i komercijalnu šansu“, rekao je Radukić.

On je dodao da će Vlada, nakon zahtjeva koji podnosi privredno društvo, donijeti odluku da li tom preduzeću prestaju poreske obaveze i da Vlada praktično indirektno ulazi u vlasnički udio u tom preduzeću u nekom stepenu, zavisno od iznosa i vrijednosti kapitala.

Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske podsjetio je da je Vlada u martu ponudila Narodnoj skupštini Nacrt zakona o posebnom načinu izmirenja poreskog duga i da je parlament usvojio taj akt.

Radukić je napomenuo da bi se prijedlog zakona, nakon javnih rasprava, u julu mogao naći u parlamentarnopj proceduri.

Javne rasprave o Nacrtu zakona o načinu izmirenja poreskog duga, koje organizuje Ministarstvo finansija Republike Srpske, biće održane i u Trebinju, Doboju, Bijeljini, Prijedoru i Banjaluci.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare