Pretresi na Palama zbog dokaza o Karadžiću?

0

Pripadnici Specijalne jedinice policije na Palama pretresli su stan svastike Radovana Karadžića i bivše prostorije radija „Sveti Jovan“.

Nekoliko sati posle pretresa stana Ljubice Zelen-Kerleta, svastike nekadašnjeg predsednika Republike Srpske optuženog pred Haškim tribunalom, pripadnici Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova izvršili su i pretres porodične kuće u Ulici Trifka Grabeža na Palama.

Oko dvadesetak pripadnika specijalne policije MUP-a RS pretreslo je kuću u kojoj je bio smešten radio „Sveti Jovan“ čiji je vlasnik nekada bila Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka Radovana Karadžića.

Sadašnji vlasnik kuće rekao je Srni da se u nalogu za pretres prostorija navodi da se „pretres vrši po nalogu Suda BiH i da je akcija hitna i strogo poverljiva“.

„U nalogu za pretresanje prostorija navodi se da je akcija preduzeta u cilju pronalaženja dokaza važnih za krivični postupak koji je u toku pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu zbog krivičnog dela genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina“, objasnio je vlasnik kuće.

Prema njegovim rečima, nalog se odnosi na pretres kuće u kojoj su smeštene prostorije radija „Sveti Jovan'“ koji je deo instituta „Sveti Jovan“ na Palama.

„Kuća je kupljena pre dve godine što znači da je i informacija kojom sud raspolaže stara više od dve godine“, rekao je vlasnik kuće, naglasivši da su specijalci, koji su bili maskirani i naoružani dugim cijevima, oduzeli kompjuter i CD-ove sa crtanim filmovima i muzikom.

Vlasnik kuće je naglasio da je pretresu prisustvovalo njegove troje maloletne dece, koja su bila istraumirana ovakvim ponašanjem maskiranih pripadnika policije, u čijoj su pratnji bili haški istražioci.

„Akcija je još jedan dokaz u kakvoj državi živimo. Ovi postupci su dokaz površnosti i dvostrukih standarda i odnosa prema srpskom narodu“, naglasio je vlasnik kuće.

Radio „Sveti Jovan“ prestao je sa radom 2003. godine.

Na Palama je ranije izvršen i pretres stana Ljubice Zelen-Kerleta, a direktor policije RS Uroš Pena rekao je da se akcija odvijala po nalogu Suda BiH.

Jedan od članova porodice rekao je kako je iz stana odnet računar, a Srna nezvanično saznaje da su se istražioci posebno interesovali za događanja u vezi sa 1992. godinom.

Srna je nezvanično saznala da je u petak bilo više akcija pretresa na nekoliko lokacija u Srpskoj.

U Sudu BiH i Tužilaštvu ne raspolažu nikakvim informacijama o akciji MUP-a Republike Srpske na Palama.

Karadžić se, po principu individualne i komandne odgovornosti, tereti za genocid i saučesništvo u genocidu u Srebrenici i drugim opštinama u BiH, istrebljenje, ubistva, hotimično lišavanje života, progon, deportaciju, nehumana dela, protivpravno terorisanje civila i uzimanje talaca tokom sukoba u BiH 1992-95.

(MONDO/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare