Presuda Zaimu Laličiću 21. maja

0

ISTOČNO SARAJEVO – Sud BiH zakazao je za 21. maj izricanje presude Zaimu Laličiću, optuženom za zločin nad srpskim civilima u Hrasnici, u opštini Ilidža tokom proteklog rata.


Laličiću se stavlja na teret da je 1992. i 1993. godine silovao i seksualno zlostavljao jednu Srpkinju, te da je učestvovao u psihičkom i fizičkom zlostavljanju zatvorenog srpskog civila.

Tužilac Vladimir Simović je na današnjem ročištu zatražio osuđujuću presudu, dok odbrana smatra da Laličić treba da bude oslobođen.

Simović kaže da svi izvedeni dokazi čine nespornim da je optuženi počinio djela koja mu se izmijenjenom optužnicom stavljaju na teret, prenosi Birn.

On smatra da je dokazano da je optuženi, kojeg su prepoznali svjedoci, bio pripadnik takozvane Armije BiH i stražar u zatočeničkom objektu smještenom u podrumskim prostorijama nedovršene zgrade u Hrasnici, te da su oštećene osobe bile nenaoružani civili.

Simović je rekao da je Tužilaštvo dokazalo navode optužnice kroz izjave svjedoka, pogotovo oštećene S.M, koja je posvjedočila da je silovana u improvizovanom kupatilu kada su zatvoreni muškarci vođeni na rad, te potvrdila da je jedne prilike odvedena u drugu prostoriju gdje je optuženi ošamario dva puta, počupao za kosu, udario bejzbol palicom i prijetio joj.

Svjedok Radovan Dubljević, kako je istaklo Tužilaštvo, čuo je jauke oštećene, iako nije inkriminisao optuženog, te rekao da su bili fizički maltretirani.

Simović je istakao da je ovaj svjedok opisao i da je tokom 1993. godine u više navrata odvođen na prinudni rad, uglavnom u Butmir i da ga je optuženi u više navrata tukao.

Tužilaštvo se osvrnulo i na svjedočenje zaštićenog svjedoka odbrane O-1 koja je ispričala da nije bilo maltretiranja, ali je u unakrsnom ispitivanju rekla da je „čula neke jauke“.

Odbrana optuženog Laličića smatra da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice.

Branilac Sabina Mehić kaže da tužilac traži da se optuženi osudi „na osnovu dvije-tri rečenice“ i da je mogao detaljnije ispitati oštećenu prilikom njenog svjedočenja.

Ona smatra da Tužilaštvo nije dokazalo da je optuženi počinio nijedan čin silovanja, a kamoli desetak, te da nedostaje i vještačenje psihičkog stanja oštećene.

Svjedoci odbrane Sead Tekač, Sead Čorbo i O-1 su, prema navodima odbrane, rekli da niko nije ništa vidio ni čuo u kupatilu koje nije imalo vrata, te da se nikad nije mogao zadesiti samo jedan stražar.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare