Presuda Majstoroviću 2. februara

0

ISTOČNO SARAJEVO – Okružni sud u Istočnom Sarajevu izreći će 2. februara presudu Luki Majstoroviću za zločin počinjen u Kazneno-popravnom zavodu /KPZ/ Kula u Istočnom Sarajevu.

Tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo da sud proglasi Majstorovića krivim i osudi ga po zakonu, dok je odbrana tražila oslobađanje od optužbe, saopštio je Birn.

U optužnici se navodi da je Majstorović, kao kriminalistički inspektor, u maju 1992. godine u KPZ-u Kula nečovječno postupao i namjerno nanosio tjelesnu i duševnu bol civilu Senadu Turbi.

Tužilac Tarik Crnkić je u završnoj riječi naveo da je dokazano da je djelo počinjeno za vrijeme rata, kao i svojstvo optuženog u KPZ-u Kula, da je Senad Turbo bio civil, te da je Majstorović prema njemu nečovječno postupao nanoseći mu veliku bol i patnje.

On je naglasio da je Senad Turbo autentično ispričao šta je od Luke Majstorovića doživio, te da je u sudnici identifikovao optuženog.

Prema njegovom iskazu, optuženi je bio jedini kriminalistički inspektor u Kuli koji je oblačio vojnu uniformu.

Branilac Borislav Jamina ocijenio je da Tužilaštvo nije dokazalo da je Majstorović ispitivao i udarao Senada Turbu. „Svjedok Turbo je bio u zabludi u pogledu identifikacije optuženog. Očigledno se radi o nekom vojnom starješini“, kazao je Jamina.

Branilac je naveo da je Turbo izjavio da je optuženi bio u maskirnoj uniformi i imao pancir, dok su svjedoci odbrane, kao i sam optuženi, potvrdili da je nosio civilnu i uniformu nekadašnje Jugoslovenske narode armije /JNA/.

„Svjedoci odbrane su potvrdili da u maju 1992. godine optuženi nije imao maskirnu uniformu“, rekao je Jamina i dodao da je optuženi bio policijski službenik.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare