Prepoznatljivi proizvodi, ali teško dokazati geografsko porijeklo

0
Prepoznatljivi proizvodi, ali teško dokazati geografsko porijeklo

ZVORNIK – Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je danas u Zvorniku da u Srpskoj ima prepoznatljivih proizvoda iz oblasti poljoprivrede, kao i vina za koja se daleko čuje, ali da proizvođači imaju problem da dokažu geografsko porijeklo svog proizvoda.

Gluhaković je rekao da je borba za geografsko porijeklo proizvoda stalna jer su procedure na nivou BiH zaista teške i iscrpljujuće za proizvođače.

„Osnovni zadatak Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske jeste da promoviše domaću proizvodnju, te da se što više kupuju domaći proizvodi i koriste domaće usluge“, rekao je Gluhaković.

On je na konferenciji „Brendiranje domaćih proizvoda-Naše je bolje“ istakao da je brendiranje vrlo težak i zahtjevan posao, prije svega finansijski.

„Cilj nam je da proizvođačima koji imaju dobar proizvod, ali im nešto malo fali u smislu boljeg pakovanja ili markentiškog predstavljanja, resorno ministarstvo pomogne da se ti nedostaci otklone kako bi imali konkurentan proizvod“, rekao je Gluhaković.

On je istakao da je cilj resornog ministarstva da privrednicima i preduzetnicima pomogne da unaprijede proizvodnju kako bi njihov proizvod bio kvalitetniji i konkurentniji, ne samo na tržištu Srpske i BiH, nego i u zemljama Cefte, EU i svijeta.

Gluhaković je rekao da je zadatak Ministarstva da pomogne proizvođačima i preduzetnicima koji imaju mogućnost da unaprijede svoj proizvod da ubrzaju proces i dođu do što kvalitetnijeg proizvoda.

„Znamo da kvalitetan proizvod otvara daleko veće prodajne mogućnosti, kao i stvaranja većih budžeta kompanija, Republike Srpske i BiH“, rekao je Gluhaković i naglasio da na evropskom tržištu ima proizvoda sa ovih prostora koji su brendirani kao što je zvornička „Vitinka“.

Ističući da je veoma važno da se čuje mišljenje proizvođača, Gluhaković je rekao da je isto tako potrebno da proizvođači slijede preporuke resornog ministarstva o daljim koracima da se dođe do što kvalitetnijeg proizvoda i da se što bolje pozicioniraju u sistemu trgovačkih lanaca, domaćih i inostranih.

Gluhaković je podsjetio da je Akcionim planom predviđeno da ova regionalna konferencija bude održana u Zvorniku, u okviru primjene Strategije razvoja trgovine i turizma Republike Srpske do 2022. godine, zajedno sa Privrednom komorom Republike Srpske.

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Anto Gajić rekao je da ove konferencije imaju pozitivan efekat na domaću proizvodnju.

„Područna privredna komora Bijeljina, nakon ove konferencije, organizovaće promociju domaćih proizvoda u velikim tržnim centrima u gradovima koje pokriva ta komora“, rekao je Gajić, koji smatra da je to značajno kako bi se povećala svijest potrošača da kupuju domaće proizvode.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović naglasio je da se domaća proizvodnja najviše i najbolje podstiče „kupovinom onoga što sami proizvedemo“.

„Da bismo navikli naše građane da kupuju domaće, konferencija je jedan od načina da kažemo i pokažemo da to što mi proizvodimo spada kvalitetom rame uz rame sa zemljama koje ništa bolje od nas nemaju osim ogromnih budžeta za marketing, čime od svog proizvoda naprave fetiš“, rekao je Stevanović.

On je naglasio da je razvijanje domaće proizvodnje i kupovina domaćih proizvoda jedina šansa za opstanak na ovom prostoru.

„Boravio sam u jednoj evropskoj zemlji prije nekog vremena. U njihovim samoposlugama ne možete da kupite čokoladu, sok ili neki drugi proizvod koji nije proizveden u toj zemlji, dok su naše trgovine preplavljene robom iz inostranstva“, rekao je Stevanović.

Stevanović je istakao da nije problem da se uvozi i kupuje ono što nije domaći proizvodi, ali da ne treba kupovati ono što se pravi u inostranstvu, dok su istovremeno domaći proizvodi isti ili kvalitetniji.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare