Preminuo Slobodan Škrba, humanista i borac za istinu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na porodičnom groblju u Kasindolu u Istočnoj Ilidži danas će biti sahranjen Slobodan Škrba /59/, humanista i nepokolebljivi istražilac u procesu traženja Srba nestalih tokom proteklog rata u BiH.

Škrba je rođen je 1. januara 1955. godine u Kasindolu, a preminuo je juče nakon teške bolesti.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata bio je član Komisije za traženje nestalih lica Republike Srpske, a od 1996. do 2008. godine član Komisije Vlade Republike Srpske za traženje nestalih lica.

Nakon teške bolesti, smrt ga je zatekla na poziciji člana Operativnog tima Vlade Republike Srpske za traženje nestalih lica.

„Škrba je oko pet mjeseci bio član Instituta za traženje nestalih lica BiH, ali je napustio tu poziciju jer nije mogao da se pomiri sa ignoratnskim odnosom i opstrukcijama te institucije prema srpskim žrtvama i njihovim tragičnim sudbinama“, rekao je danas Srni načelnik Odjeljenja za traženje nestalih lica u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Goran Krčmar.

Slobodan je, istakao je Krčmar, cijeli život posvetio borbi za istinu o stradanju srpskog naroda u BiH, pri čemu je dao ogroman dopprinos u procesu traženja nestalih Srba na ovim prostorima, tako da će biti jako, jako teško naći dostojnu zamjenu za ovog izuzetnog humanistu i borca za istinu o stradanju srpskog naroda.

Vijest o smrti Slobodana Škrbe potresla je i njegove kolege, kao i porodice u okviru Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije.

„Slobodan je od 1992. godine od prvog dana stradanja Srba na našoj regiji bio kao član naših porodica, svakodnevno je bio i patio sa nama i našim nezaliječenim ranama. NJegov doprinos u procesu traženja nestalih Srba je nemjerljiv i neprocjenjiv, na čemu smo mu neizmjerno zahvalni“, rečeno je Srni u Organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije.

Oni ističu da su, zahvaljujući Škrbinom odanom i predanom radu, mnoge srpske porodice pronašle utjehu i smiraj duša, jer su nakon duge neizvjesnosti i čekanja mogle da sahrane svoje najmilije, koje je Slobodan, ne žaleći ni truda ni zdravlja, lično pronalazio u pojedinačnim i masovnim grobnicama širom BiH.

Sahrana Škrbe biće obavljena danas na porodičnom groblju u Kasindolu, u 14.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare