Preminuo pjesnik Vladimir Nastić

0

U Sarajevu je juče preminuo savremeni srpski pjesnik Vladimir Nastić /76/, koji će svojim obimnim književnim opusom i toplinom kojom je zračio ostati u trajnom sjećanju brojnih poklonika njegove pisane riječi. Vladimir Nastić rođen je 1934. godine u Odžaku kod Nevesinja. Nižu realnu gimnaziju završio je u Nevesinju, Učiteljsku školu u Mostaru, a Višu pedagošku školu i Filozofski fakultet, odsjek istorije, u Sarajevu. Objavio je više knjiga poezije: “Sam u kamenu”, “Zvezda u senci”, “Gorke pesme”, “Pesme pokajnice”, “Blagovesti” i “Kad se s proleća oglasi kukavica”, te priredio Zbornik pjesama “Sunce u stopalima”. Nastić će ostati prepoznatljiv i po svojim proznim djelima “Simatovi budni snovi”, “Sve što oko vidi”, “Mrtve se pomiču sjene”, kao i romanu za djecu “Tako smo rasli” i zbirci priča za djecu “Imamo, imamo – vuka”. Zavod za udžbenike i nastavna sredstva RS objavio mu je Izabrana djela u četiri knjige. Posljednja objavljena Nastićeva knjiga je zbirka poezije “Ovdje žive mrtvi”, u izdanju Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

“Vladimir Nastić je izdanak zlatnog doba srpske književnosti nastale u stegama komunizma. Trebalo je tada `stisnuti` pa reći ono što misliš, a voditi računa da to mnogi pogrešno ne okarakterišu i ocijene. Uprkos tome, Nastić je rodoljubivi pjesnik u pravom smislu riječi. On je istinski Šantićev i Dučićev potomak ponosne Hercegovine, koju je opjevao u svim svojim knjigama”, izjavio je predsjednik Podružnice sarajevsko-romanijsko-drinske Udruženja književnika Srpske Nedeljko Zelenović.

U toku svog veoma plodnog stvaralačkog rada Nastić je obavljao i funkciju predsjednika Udruženja književnika Srpske, a bio je i član Udruženja književnika Srbije.

Sahrana Vladimira Nastića biće obavljena sutra u 13.00 časova na groblju Miljevići u Istočnom Sarajevu.

Voljeli otadžbinu.
Braneći je, umirali.
Bili su bolji!

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments