Preminuo pjesnik Vladimir Nastić

0

U Sarajevu je juče preminuo savremeni srpski pjesnik Vladimir Nastić /76/, koji će svojim obimnim književnim opusom i toplinom kojom je zračio ostati u trajnom sjećanju brojnih poklonika njegove pisane riječi. Vladimir Nastić rođen je 1934. godine u Odžaku kod Nevesinja. Nižu realnu gimnaziju završio je u Nevesinju, Učiteljsku školu u Mostaru, a Višu pedagošku školu i Filozofski fakultet, odsjek istorije, u Sarajevu. Objavio je više knjiga poezije: „Sam u kamenu“, „Zvezda u senci“, „Gorke pesme“, „Pesme pokajnice“, „Blagovesti“ i „Kad se s proleća oglasi kukavica“, te priredio Zbornik pjesama „Sunce u stopalima“. Nastić će ostati prepoznatljiv i po svojim proznim djelima „Simatovi budni snovi“, „Sve što oko vidi“, „Mrtve se pomiču sjene“, kao i romanu za djecu „Tako smo rasli“ i zbirci priča za djecu „Imamo, imamo – vuka“. Zavod za udžbenike i nastavna sredstva RS objavio mu je Izabrana djela u četiri knjige. Posljednja objavljena Nastićeva knjiga je zbirka poezije „Ovdje žive mrtvi“, u izdanju Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

„Vladimir Nastić je izdanak zlatnog doba srpske književnosti nastale u stegama komunizma. Trebalo je tada `stisnuti` pa reći ono što misliš, a voditi računa da to mnogi pogrešno ne okarakterišu i ocijene. Uprkos tome, Nastić je rodoljubivi pjesnik u pravom smislu riječi. On je istinski Šantićev i Dučićev potomak ponosne Hercegovine, koju je opjevao u svim svojim knjigama“, izjavio je predsjednik Podružnice sarajevsko-romanijsko-drinske Udruženja književnika Srpske Nedeljko Zelenović.

U toku svog veoma plodnog stvaralačkog rada Nastić je obavljao i funkciju predsjednika Udruženja književnika Srpske, a bio je i član Udruženja književnika Srbije.

Sahrana Vladimira Nastića biće obavljena sutra u 13.00 časova na groblju Miljevići u Istočnom Sarajevu.

Voljeli otadžbinu.
Braneći je, umirali.
Bili su bolji!

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare