Preminula Nevenka Klepić Hadžibašioglu, humana žena velikog srca

0

ISTOČNO SARAJEVO – Nevenka Klepić Hadžibašioglu, humana žena velikog srca, preminula je nakon kraće bolesti u Istanbulu, saopšteno je iz Bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu.

U tekstu objavljenom na sajtu bolnice podsjeća se na život ove humanitarke i vrijedne donacije koje je usmjerila u ovu zdravstvenu ustanovu, među kojima i za Kabinet za hiperbaričnu medicinu.

Rođena je 5. oktobra 1930. godine u Sarajevu, a preminula je juče.

U Drugom svjetskom ratu njena porodica bila je angažovana u ilegalnoj borbi protiv okupatora, pa i ona kao desetogodišnja djevojčica doturala torbe bombi pored fašističkih rampi do ilegalnih pravaca u području Osijeka i Nahoreva, koje su držali njena braća Branislav /1923-1943/ i Borislav /1924-1943/.

Sestra i otac su preživjeli gestapovske zatvore.

Nakon završetka rata u Zagrebu je završila Građevinsku školu i ubrzo se kao buntovnik otisnula put Evrope. Bila je u Italiji, NJemačkoj, nakon čega se zadržala više od decenije u Parizu gdje je radila kao građevinski stručnjak u „Hidrogradnji“.

Udajom za Huseina, istaknutog istanbulskog novinara, 1961. godine se preselila u Istanbul gdje je pokrenula uspješan krojački posao.

Posljednji, građanski rat je dočekala u Sarajevu gdje je proživjela golgotu i jedva spasila život. Sarajevo, svoj rodni grad voljela je svim srcem i dušom, ali je imala običaj reći da to više nije ono njeno Sarajevo i koji je sada sve osim multietičano i dobronamjerano.

Krasile su je skromnost, ogromno životno iskustvo i mudrost koje su iznjedrile njene pozne godine.

Iznad svega, bila je prepuna praktičnih savjeta i jasnih razvojnih vizija, uspravna kao svijeća, nesalomive fizičke snage i intelekta, kosmopolita, poliglota.

Govorila je tečno tri jezika, živjela je u tri grada – Parizu, Istanbulu i Sarajevu.

Dva puta godišnje boravila je u rodnom Sarajevu, čuvajući uspomenu na roditelje, braću, njihove humke, kao i roditeljski stan u centru Sarajeva. Čuvala je sve od zaborava, a svjesna da jednog dana neće imati ko da obiđe grobove braće i roditelja.

U januaru ove godine predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala je ovu humanitarku Ordenom Krsta milosrđa.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare