Premijerom filma „Putovanje“ otvoren „14. prvi kadar“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Premijerom dokumentarnog filma „Putovanje“, autora Aleksandre Mitrić Štifanić, večeras je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo svečano otvoren 14. Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“.

Ovom događaju prisustvovala je i pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, koja je naglasila da je „Prvi kadar“ jedan od rijetkih festivala u Republici Srpskoj koji u potpunosti prati neke od najvažnijih strateških opredjeljenja Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

„To se prvenstveno odnosi na razvoj publike, razvoj i afirmaciju mladog kadra, ali i na decentralizaciju kulture u Srpskoj. Upravo zbog toga Ministarstvo prosvjete i kulture godinama u kontinuitetu značajno finansijski podržava ovaj međunarodni filmski festival u Istočnom Sarajevu“, istakla je Đakovićeva.

Prema njenim riječima, organizatori Festivala zaslužuju posebnu pohvalu za svoj rad i pregalaštvo jer su prihvatili izazov krize izazvane epidemijom virusa korona i na sebi svojstven kreativni i umjetnički način oduprli se ovom globalnom problemu.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović pozdravio je goste i učesnike Festivala, a autoru filma „Putovanje“ Aleksandri Mitrić-Štifanić čestitao na ovom izuzetnom ostvarenju.

U ime opštine Istočno Novo Sarajevo čestitke i dobrodošlicu uputila je načelnik uprave Biljana Lalović.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja Festivala dodijeljeno je festivalsko priznanje Lik kneza Pavla za doprinos razvoju i unapređenju kinematografije u regionu, a prema odluci Savjeta festivala, priznanje je uručeno Akademiji umetnosti Beograd, povodom 25 godina Akademije.

Za izuzetan doprinos organizaciji Festivala, JP „Vodovod i kanalizacija“ Istočno Novo Sarajevo dobitnik je „Filmske klape“, simbola „Prvog kadra“.

Štifanićeva je, govoreći o osnovnoj ideji svog filma, ponovila da se na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma emotivnom pričom o dvanaestogodišnjem dječaku koji se suočava sa prošlošću svoje prabake, koja je preživjela Aušvic, na simboličan način odaje počast za hrabrost, ideale i neprestanu borbu za slobodu čovječanstva.

Matija Štifanić je dvanaestogodišnjak, koji se, iako pripada „novoj“ generaciji razlikuje od svojih vršnjaka, jer želi da se suoči sa jednom pričom iz prošlosti. NJegova prabaka je Milka Menjak Štifanić, koja je kao partizanka dospjela u Aušvic prvim ženskim transportom /7. juli 1943/ sa teritorije NJemačke okupacione zone u Srbiji.

On nije imao priliku da je upozna, ali je zato imao priliku da pročita njene memoare. Matija je prvi u porodici, koga je prabakina priča zainteresovala toliko da je poželio da je istraži.

Osim toga, on je pripremio donatorsku izložbu, na kojoj je pokušavo da sakupi novac za odlazak u Aušvic. Crteži nisu samo njegov lični doživljaj memoara i onoga što je doživjela njegova prabaka, nego i istorijski dokument stradanja u borbi za slobodom.

Film je sniman tokom 2019. godine u Republici Srpskoj, Srbiji i Poljskoj, kao master rad autorke, koji je odbranila na Akademiji umetnosti Beograd ove godine i dobila zvanje master dramski i audiovizuelni umjetnik.

Štifanićeva je podvukla da su ovo filmsko ostvarenje podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Filmski centar Srbije.

„Ovogodišnji Festival biće održan od 9. do 14. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku pod motom `Festival bez maske!` Mi o životu želimo da govorimo na neskriven način, i u prvi plan stavljamo dokumentarizam, ali će zato naša publika u salama biti apsolutno zaštićena, sa maskama i uz sve propisane mjere zaštite od epidemije virusa korona“, navela je Štifanićeva, koja je i umjetnički direktor i selektor „Prvog kadra 2020“.

Programom Festivala, za utorak je od 10.00 časova u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo predviđeno prikazivanje filmova u takmičarskom programu, za 16.00 časova planirana je specijalna projekcija za štićenike Kazneno-popravnog zavoda Kula, termin od 17.30 časova predviđen je za dječiji filmski program Kids Fest, dok će u 19.00 časova početi projekcija igranog filma „Ime naroda“, u režiji Darka Bajića.

Filmski karavan „Prvog kadra“ od srijede, 11. novembra, boraviće u Zvorniku, gdje je za 16.00 časova, u okviru onlajn „DokMasterKlasa“, zakazana Filmska škola o temi „Istorija filma, sa posebnim osvrtom na razvoj dokumentarizma – Stvarnost u dokumentarnom filmu“, a predavač će biti Jelena Radenović.

Nakon konferencije za novinare u sali zvorničkog centra za kulturu, koja je zakazana za 18.30 časova, planirana je projekcija filma „Ime naroda“.

U četvrtak, 12. novembra, trebalo bi da u 10.00 časova počne radionica animiranog filma „Marko Kraljević – srednjovjekovni junak“, u 12.00 časova treba da bude nastavljen takmičarski program, a u 16.00 časova Jovana Nikolić će održati onlajn „DokMasterKlas“ o temi „Nove mogućnosti za produkciju dokumentarnog filma“.

Potom, u 17.30 časova slijedi dječiji filmski progarm, te u 18.00 časova promocija knjige „Piščevo putovanje“ – mitska struktura za pisce, autora Kristofera Vogela, uz učešće Miroljuba Stojanovića i Dejana Dabića.

Za 19.00 časova planirana je projekcija dokumentarnog filma „Putovanje“.

U petak, 13. novembra, nakon radionice animiranog filma u 12.00 časova biće održana konferencija za novinare i ceremonija proglašenja pobjednika „Prvog kadra 2020“, a potom slijedi onlajn „DokMasterKlas“ o temi „Umjetnost dokumentarnog filma“ predavača Dejana Petrovića.

Posljednjeg dana Festivala, u subotu, 14. novembra, u 10.00 časova počinje projekcija najboljih filmova međunarodnog studentskog kampa „Interakcija“, dio programa koji je upriličen u susret 15. „Prvom kadru“, pod motom „Petnaest godina interakcije“.

Prema riječima Štifanićeve, moto festival podsjeća na istinske vrijednosti filmskih ostvarenja i težnju festivala da podstiče dokumentaristički pogled na svijet, bez skrivanja.

Ona otkriva da će se u pet festivalskih selekcija, takmičiti 30 filmskih ostvarenja dokumentarnog i kratkog igranog filma, koje će ocjenjivati žiri u sastavu profesor Dragan Elčić, predsjednik žirija, i članovi profesor Jovana Nikolić, producent, i Dejan Dabić, filmski kritičar.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a Festival sufinansiraju grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Prijatelj festivala je KP „Vodovod i kanalizacija“ Istočno Sarajevo.

Medijski pokrovitelji su RTRS i Novinska agencija Republike Srpske SRNA.

Filmsku školu Prvog kadra sufinansira Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare