Premijerno izvedena opera Stanislava Bainičkog „Na uranku“

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras je premijerno izvedena opera Stanislava Biničkog „Na uranku“, u izvođenju profesora i studenata Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.


Reditelj ovog muzičko-scenskog događaja LJubo Božović rekao je da je ovo prvi put da je u Istočnom Sarajevu, a drugi put u Republici Srpskoj, izvedena opera.

„Ovo je prva srpska opera koja je nastala 1902. godine. Zanimljivo je da je za nju libreto napisao Branislav Nušić. Tema je veoma prihvatljiva za naše sugrađane, a riječ je o ljubavi dvoje mladih u doba kada su Turci vladali u Srbiji“, rekao je Božović novinarima.

Prema njegovim riječima, odluka da bude izvedena ova opera donesena je jer ju je bilo moguće i kadrovski i tehnički izvesti u postojećim uslovima.

„U operi učestvuje četvoro solista i 15 članova hora, uglavnom kadar Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu – profesori i studenti, sa dva gosta iz Sarajevske opere. Nije bilo lako spremiti operu jer ovo nije profesionalno pozorište“, istakao je Božović, koji je izrazio nadu da je opera kvalitetom zadovoljila one koji vole ovaj vid pozorišnog predstavljanja.

On je izrazio nadu da će u Istočnom Sarajevu biti još operskih izvođenja, te napomenuo da za veće opere treba stvoriti tehničke preduslove.

Klaudija Krkotić, jedan od četvoro solista koji su nastupuli u operi, ističe da je ona veoma brzo pripremljena, za svega dva mjeseca.

„Muzička akademija iz godine u godinu napreduje u mnogo segmenata i osjetili smo da imamo kapacitet da možemo da iznesemo prvu srpsku operu. U budućnosti se može očekivati još sličnih projekata, možda nekih ozbiljnih mjuzikla i drugih događaja koji bi za publiku i građanstvo bili interesantni“, istakla je Krkotić.

Opera „Na uranku“ izvedena je u okviru obilježavanja 25 godina Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare