Preduzeća postala značajna karika u praktičnoj nastavi

2

Preduzeća su postala značajna karika u unapređenju praktične nastave u srednjim školama, istaknuto je danas na Palama tokom promocije Smjernica za unapređenje saradnje poslovnih subjekata i srednjih stručnih škola na lokalnom nivou.

Predsjednik Područne privredne komore Istočno Sarajevo LJubiša Tanić rekao je da ova područna jedinica zajedno sa Privrednom komorom Srpske nastavlja sa nizom aktivnosti na unapređenju privrede i na teritoriji Srpske i na lokalnom nivou.

„Cilj Smjernica je da mladi ljudi iz srednjih škola dobijaju znanja koja će odmah biti upotrebljiva, na obostrano zadovoljstvo njih koji trebaju da rade, ali i privrede koja treba da ih prihvati“, rekao je Tanić novinarima.

Tanić je istakao da je Vlada Republike Srpske prepoznala te smjernice i one su integrisane u zakonske okvire.

Aleksandra Mihajlović Bijelić iz Privredne komore Republike Srpske rekla je da su preduzeća postala značajna karika u unapređenju praktične nastave u srednjim školama, jer, osim što omogućavaju izvođenje te nastave u okviru svojih kompanija, postaju vrlo značajni u sistemu obrazovanja.

Ona je naglasila da su Smjernice dokument koji je Komora izradila u okviru projekta „Jačanje koordinacione uloge Privredne komore Republike Srpske u procesu unapređenja srednjeg stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta rada“ koji finansijski i tehnički podršava Fondacija Helvetas „Moja budućnost“.

„Privredna komora Srpske je dobila i nove nadležnosti koje se tiču Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju. Te nadležnosti su obuka mentora, provjera ispunjenosti uslova za obrazovanje učenika kod poslodavaca i vođenje registra“, objašnjava Bijelićeva.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je potrebna sinergija Privredne komore i obrazovnog sistema, a upravo će Smjernice unaprijediti tu saradnju.

„Svjetska privreda je neumoljiva, a prilagođavanje obrazovnog sistema prema potrebama privrede mora biti izuzetno brzo i efikasno“, poručio je Jugović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

,,Управа “Електродистрибуције Пале” иде у задужење од пет милиона марка како би платили дугове добављачима и реконструисали дистрибутивну мрежу, сазнаје портал Capital.
План је да се јавном понудом емитују дугорочне корпоративне обвезнице са роком доспијећа од пет година и каматном стопом од 4,20 одсто на годишњем нивоу.
Поред мјеница, као гаранцију ће дати и упис хипотеке на пословној згради “Електродистрибуције” у Палама, те објектима у теренским јединицама Соколац, Рогатица, Источно Ново Сарајево, као и на управним зградама хидроцентрала “Месићи” и Богатићи“.“- Мислим да је ово мало важнија вијест.

Нека од тих пет милиона један милион оде на реконструкцију дистрибутивне мреже добро, јер реално не може више…