Представљени романи награђени на конкурсу „Златна сова“

0

БЕОГРАД – Завод за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево представио је вечерас на Међународном београдском сајму књига романе „Свитање“ Иване Спахић, „Отиске прошлости“ Бранка Јовичића и „Дневник једног умирања“ Гордане Опалић, награђене на конкурсу „Златна Сова“.

Вршилац дужности директора Завода Предраг Спасојевић рекао је да Завода, поред бриге о уџбеницима, на одговоран начин води рачуна о очувању писане српске ријечи.

Говорећи о доприносу конкурса за „Златну сову“ и „Златну совицу“ цјелокупној српској књижевности, Спасојевић је истакао да на овим конкурсима могу да учествују људи без обзира гд‌је живе и да је једини и основни услов да су рукописи на српском језику и ћирилици, а да то што је анониман доприноси објективности награде.

Предсједник жирија Сања Мацура оцијенила је да је „Златна сова“ постала бренд на свесрпском укупном простору и указала да рукописи на конкурс за ову награду пристижу из цијелог свијета.

Она је навела да су три добитничка романа потпуно различита, а да је првонаграђени „Свитање“ Иване Спахић, који обрађује тему покоља у Пребиловцима, на квалитетан начин обрадио ову тему да могу да га читају и основац и потомак преживјелих и да произведе исту емоцију.

За другонаграђени роман „Отисци прошлости“ Бранка Јовичића, Мацура је истакла да је један од најинтригантнијих романа који на изузетно интересантан начин обрађује читав низ свакодневних тема и држи пажњу од прве до посљедње стране, док је трећенаграђени „Дневник једног умирања“ Гордане Опалић изванредно написана прича која поставља питање да ли имамо право да много више волимо оне око себе него себе саме.

Члан жирија Жељка Пржуљ истакла је да се сва три рукописа тематски разликују, али да им је заједничко то што су веома емотивна и производе под‌једнако јаке емоције.

Промоцији су присуствовали и награђени аутори.

На Сајму је данас представљено и издање Завичајног музеја Градишка „Успон и пад малог Београда“ Бојана Бојичића.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare