Predstavljeni projekti za razvoj turističke infrastrukture

0

Na Jahorini su danas predstavljeni novi projekti za razvoj turističke infrastrukture ove olimpijske planine i Trebevića, koji su pripremljeni zahvaljujući pomoći EU.

Među projektima koji se odnose na Jahorinu su planinska staza, ski-park, snoubord park za djecu i početnike, biatlon staza Dvorišta, zatim predstudija izvodljivosti za proširenje ski staze i ski liftova – Ogorjelica Jedan i Poljice, te otvorena rekreacijska zona za turiste, a na Trebević se odnose žičara i razvoj infrastrukture za posjetioce.

Projekti su predstavljeni danas na turističkoj konferenciji o razvoju planinskog turizma u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, koja je održana na Jahorini.


Idejno rješenje snowboard parka na Jahorini, aktuelno već nekoliko godina

Ti projekti pripremljeni su u okviru projekta „EU tehnička pomoć za podršku turističkoj industriji u BiH“ /EU-turizam/, koji je sa 2,6 miliona evra finansirala EU, saopštili su implementatori projekta „Eko-turizam“.

Šef Sektora operacija Delegacije EU u BiH Melvin Asin istakao je da je turizam jedan od ključnih sektora evropske privrede, koji ostvaruje više od 10 odsto bruto društvenog proizvoda i zapošljava približno 10 miliona građana EU.

„Vođena ovim trendovima i procesom približavanja BiH EU, do sada je Unija uložila 7,6 miliona evra u razvoj kapaciteta i grant projekte, kao direktnu podršku konkurentnim turističkim oblastima, kao što su avanturistički turizam, eko zone, kulturne i prirodne staze i drugo“, naveo je Asin.

Učesnici su izrazili očekivanja da implementacija novih investicionih razvojnih projekata može doprinijeti afirmaciji planinskog turizma i sporta na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, te dovođenju više turista u ova prekrasna planinska područja BiH.

To će doprinijeti i porastu zapošljavanja u lokalnim zajednicama i povećanju konkurentnosti privrede BiH.

Konferencija, kojom je obilježen završetak projekta „Eko-turizam“, okupila je skoro pedeset predstavnika međunarodnih organizacija, ambasada te lokalnih institucija i turističkih organizacija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare