Predstavljene savremene metode liječenja zuba

0

FOČA – Medicinski fakultet u Foči domaćin je današnjeg Sedmog simpozijuma doktora stomatologije Republike Srpske sa međunarodnim učešćem, na kojem će devet stručnih tema izložiti predavači sa stomatoloških i medicinskih fakulteta iz Beograda, Zagreba, Skoplja, Foče i jedne privatne ordinacije iz Novog Sada, a kojem prisustvuje 300 stomatologa iz Srpske.
Predsjednik Komore doktora stomatologije Republike Srpske Mladen Mišeljić kaže da stomatolozi masovno posjećuju ovakve skupove, da bi saznali nove trendove u ovoj oblasti, te da bi vidjeli gdje su na „ljestvici savremene stomatologije“.

On je naveo da u Srpskoj trenutno radi 980 licenciranih stomatologa, s tim što se ovaj broj svakodnevno povećava, te da bi se u budućnosti mogao javiti problem prekomjernog kadra.

„Mislim da školovanje ne prati potrebe. Odnos broja stomatologa u odnosu na broj stanovnika gotovo je isti kao u Danskoj, a stanje zuba kod naših pacijenata je mnogo gore nego u Danskoj, zbog ekonomske situacije“, rekao je Mišeljić.

On je napomenuo da su pregledi djece trećeg i četvrtog razreda koji su prošle godine obavljeni na cijeloj teritoriji Srpske, kada je pregledano 7.000 djece, pokazali da je stanje nezadovoljavajuće.

„Probaćemo da napravimo program i da ga prezentujemo resornom ministartvu, kako bi koeficijent velikog karijesa bio suzbijen“, kaže Mišeljić.

Profesor Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Rade Živković govorio je na Simpozijumu o neinvazivnoj rekosntrukciji prednjih zuba, koja podrazumijeva zahvat bez uništavanja prirodnih zuba.

„Dodavanjem savremenih materijala preoblikujemo zube i mijenjamo ljepotu usta i lica u cjelosti. Procedura nije jeftina, pa je problem da je pacijenti priušte jer je potrebno izdvojiti u prosjeku do 500 konvertibilnih maraka za pristojan izgled, dodavanjem estetskih metarijala, ali riječ je o savremenom trendu koji pratimo“, istakao je Živković.

Doktor stomatoloških nauka Radojka Delić iz Novog Sada predstavila je interesantnu estetsku intervenciju, izbjeljivanja zuba, koja je veoma tražena.

„Savremene metode podrazumijevaju korištenje različitih gelova i lasera i ja se bavim laseroterapijom. Postupak je veoma efikasan kada se radi u stomatološkim ordinacijama, ali, nažalost, danas smo svjedoci raznoraznih izbjeljivanja zuba u neuslovnim ustanovama – po tržnim centrima, kozmetičkim salonima“, naglasila je Delićeva.

Dvije stručne teme predstavili su i profesori Medicinskog fakulteta iz Foče, odsjeka Stomatologija, Svjetlana Janković i Ivana Simić.

Pomoćnik dekana Medicinskog Fakulteta u Foči za Stomatološki odsjek Nikola Stojanović rekao je da na Simpozijumu prvi put učestvuju profesori sa četiri univerziteta.

„Stomatologija je struka koja traži neprestano ulaganje u sebe, a domaći stomatolozi teže mogu da prate razvoj nauke zbog finansijskih nedostataka. Ovakvi skupovi su prilika da držimo korak sa Evropom, a kada za to dođe prilika, da savremene metode primijenimo u ordinacijama i pacijentima pružimo kvalitetniju uslugu“, rekao je Stojanović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare