Predstavljene pripremne aktivnosti za početak gradnje elektrane

0

ROGATICA – Generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Branislava Milekić ozvaničila je danas u Mesićima kod Rogatice uspješan završetak prve, najsloženije faze rekonstrukcije hidroelektrane „Mesići“, te predstavila pripremne aktivnosti za skori početak izgradnje hidroelektrane „Mesići-Nova“.

Milekićeva je novinarima rekla da je riječ o elektroenergetskom objektu koji bi trebalo da predstavlja jednu od savremenijih hidroelektrana protočno-derivacionog tipa u regionu.

Ona je podsjetila da su Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, „Elektrodistribucija“ Pale i opština Rogatica zaključili 7. maja Ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje hidroelektrane „Mesići-Nova“ na rijeci Prači.

Milekićeva je napomenula da je preduzeće „Elektrodistribucija“ Pale odlučilo da krene u realizaciju ovog značajnog projekta, jer bi kroz rekonstrukciju postojećeg postrojenja i izgradnje nove hidroelektrane proizvodnja struje trebalo da bude povećana za 35 odsto.

To bi ovom preduzeću trebalo da donese godišnji prihod od oko 2 miliona KM, što je za oko 1,1, milion KM više u odnosu na dosadašnji period.

„U ovom trenutku uspješno je okončana 3,3 miliona KM vrijedna faza rekonstrukcije ulazne građevine i izgradnje novod dovodnog tunela i cjevovoda pod pritiskom, koji će omogućiti funkcionisanje postojeće hidroelektrane i tokom izgradnje hidroelektrane `Mesići-Nova`. Time je na najefikasniji način obezbijeđeno da se proizvodni ciklus odvija nesmetano i u skladu s planovima“, naglasila je Milekićeva.

Ona je istakla da su završene aktivnosti za izbor izvođača radova na izgradnji hidroelektrane „Mesići-Nova“ što je projekat u kojem će se kroz ulaganje šest miliona KM omogućiti finalizacija cjelokupnog poduhvata i stvoriti uslovi za novi i savremeniji objekat u slivu Prače, a za koji se očekuje da do kraja godine bude potpuno spreman za priključenje na mrežu.

Milekićeva je podsjetila da je hidroelektrana „Mesići“ puštena u pogon 1950. godine, te istakla da je očuvana kao cjelina koja svjedoči o tehničkim rješenjima iz tog perioda.

Lokaciju izgradnje hidrelektrane „Mesići-Nova“ obišao je i direktor „Elektrodistribucije“ Pale LJubomir Mrda, a najavljena posjeta ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željka Kovačevića odgođena je zbog obaveza ministra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare