Predstavljena knjiga „Pred sjenima srpskih mučenika“

0
Predstavljena knjiga

Na Palama je sinoć promovisana knjiga poetskih rukoveti „Pred sjenima srpskih mučenika“ autora Radeta Lalovića, koja govori o stradanju Srba i njihovim patnjama u 20. vijeku.

Lalović je rekao novinarima da je ovo drugo izdanje, u kojem su predstavljeni stihovi vrhunskih pjesnika o stratištima i stradalništvima u Prvom i Drugom svjetskom ratu i u toku NATO agresije 1999. godine.

„Malo je pjesama i pjesnika koji su pisali o stradanjima i stratištima našeg naroda. Ta poezija se, srećom, počela izučavati u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, s ciljem njegovanja kulture sjećanja na stradale u 20. vijeku“, naveo je Lalović.

On je istakao da se u knjizi nalaze stihovi Matije Bećkovića, Desanke Maksimović, Jovana Dučića, Dobrice Erića, Stevana Raičkoviča, Rajka Petrova Noge i drugih koji pišu o mučeništvu, bolu, patnji i sudbini srpskog naroda.

Recenzent knjige Duško Krsmanović naglasio je da posljednjih godina nije štampana slična knjiga na ovim prostorima, te da se autor potrudio da skupi što veći broj pjesama.

„Ispostavilo se da to i nije baš lagan zadatak i da treba mnogo vremena i saradnika. Promocije su do sada održane u Foči, Istočnom Sarajevu, Višegradu, Gacku, a naredne će biti u Doboju i Bijeljini“, dodao je Krsmanović.

Rade Lalović rođen je 1956. godine u Vlahopolju, opština Kalinovik. Školovao se u Kalinoviku i Sarajevu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu.

U stručnim i naučnim časopisima objavio je više od 150 radova, učestvovao u radu desetak kongresa i simpozijuma iz oblasti jezika i književnosti, kao i u mnogim fakultetskim naučnim skupovima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments