Predstavljena knjiga Guskove o ruskoj politici prema Balkanu

0

Knjiga „Spoljna politika Rusije u godinama jugoslovenske krize 1985-1995“ akademika Jelene Guskove predstavljena je večeras na Palama, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Guskova je istakla da se više od 50 godina bavi Balkanom i istorijom jugoslovenskih naroda, a ovom knjigom je željela da odgovori na pitanje sa kojim se često susretala – zašto Rusija nije pomagala Srbima, svojoj braći na Balkanu kada im je bilo najteže, u devedesetim godinama prošlog vijeka.

„To sam pitanje stalno slušala kada god sam od 1991. godine dolazila ovdje. Svi su očekivali da dobiju pomoć Moskve, međutim i kod nas je bilo izdajništva, i to ministra inostranih poslova i predsjednika države“, objasnila je Guskova.

Ona je precizirala da se njena najnovija knjiga bavi periodom kada su na čelu Rusije bili Mihail Gorbačov i Boris Jeljcin.

„Knjiga je zasnovana na arhivskoj građi, puno podataka sam dobila od Ministarstva inostranih poslova, a dio materijala je iz beogradskog Arhiva“, dodala je Guskova.

Guskova, koja je član SANU i ANURS, izrazila je nadu da će buduće generacije istoričara produžiti njeno istraživanje, možda i na nekim novim materijalima.

Govoreći o knjizi „Spoljna politika Rusije u godinama jugoslovenske krize 1985-1995“, dekan Filozofskog fakulteta u Palama Draga Mastilović ukazao je na činjenicu da je ona rezultat decenijskog sistematičnog istraživanja akademika Guskove, u kojem je koristila i vlastito iskustvo tokom učešća u misiji UNPROFOR-a.

Mastilović je za Guskovu rekao da je jedan od najboljih poznavalaca jugoslovenske krize. „U knjizi je osvijetlila faze spoljne politike prema Balkanu SSSR-a u posljednjim godinama njegovog postojanja i prvim godinama Rusije, u vrijeme vladavine Gorbačova i Jeljcina“, naveo je Mastilović.

On je istakao važnost što je za pisanje knjige Guskova koristila arhivsku građu.

„Posebno je važno što osvjetljava za nas zbunjujuće ponašanje ruske diplomatije u navedeno vrijeme jugoslovenske krize“, zaključio je Mastilović.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da je privilegija da se na dan kada Univerzitet obilježava 30 godina postojanja promoviše knjiga uvaženog akademika Guskove, osvjedočenog prijatelja srpskog naroda u Republici Srpskoj i Srbiji.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare