Predstavljen sistem za analizu rizika od katastrofa

0

ZVORNIK – U zvorničkoj Gradskoj upravi danas je predstavljen “Sistem za analizu rizika od katastrofa” /DRAS/ – prva onlajn platforma koja pruža ažurne informacije donosiocima odluka i građanima o izloženosti prirodnim katastrofama, poplavama, klizištima i zemljotresima za grad Zvornik.

Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović rekao je da je veoma značajno za grad da dobije tu platformu koja će omogućiti građanima i ustanovama da uoče koje su kritične lokacije na kojima bi bilo rizično investirati i graditi objekte jer bi, usljed prirodnih nesreća, mogla nastati velika šteta.

“Ovaj sistem omogućava da predvidimo lokacije koje su kritične za gradnju kako se u njih ne bi ulagalo zbog rizika”, izjavio je Ivanović novinarima.

Podsjetivši da je šteta od polava i klizišta koji su zahvatili područje Zvornika u 2014. godini bila veća od 20 miliona KM, Ivanović je istakao da je šteta od polava dijelom sanirana, dok je podrška za sanaciju štete od klizišta izostala, pa ih grad Zvornik sanira prema prioritetima iz svog budžeta.

Korodinator na projektima upravljanja rizicima katastrofa ispred Razvojnog programa UN /UNDP/ Vedran Ibrulj rekao je da je UNDP kroz projekat međusobnog povezivanja i upravljanja rizicima od katastrofa uključio i Zvornik za implementaciju ovog projekta kroz koji lokalna zajednica dobija DRAS.

“Osnovna svrha DRAS-a jeste da se podigne svijest javnosti o opasnostima, odnosno o lokacijama na kojima ljudi žive da tačno znaju da li su izloženi određenoj opasnosi i u kojoj mjeri”, rekao je Ibrulj.

On je dodao da je, osim toga, funkcija DRAS-a da radnici Gradske uprave mogu da vrše razne analize, da vide koja su to ugrožena područja, te da, u skladu s tim, donose određene mjere.

Ističući da radnici Gradske uprave koristeći DRAS mogu procentualno da dobiju koja je to površina grada Zvornika izložena određenoj opasnosti od klizišta, Ibrulj je rekao da je bitno napomenuti da nije nužno zabraniti gradnju na tim područjima, ali je neophodno postaviti uslove pod kojima se može graditi na područjima koja su izložena pojavi klizišta.

Ibrulj je naglasio da se gradnjom može pokrenuti nestabilna padina, ali da se može i stabilizovati.

“Ukoliko neko želi da gradi treba da zna da se njegov objekat nalazi na podruju koji je izložen pojavi klizišta, ali da se uz konsultacije sa određenim gradskim službama može da gradi uz odgovarajuće mjere i uputstva kako da gradi i šta da radi kako bi se smanjila ta opasnost”, kaže Ibrulj.

Načelnik Službe civilne zaštite grada Zvornika Rajko Jurošević istakao je da je ova platforma od izuzetnog značaja za rad Civilne zaštite i ostalih službi za spašavanje jer doprinosi analizi rizika i prevenciji otklanjanja tih opasnosti.

On je podsjetio da područje grada Zvornika ima 660 evidentiranih klizišta, većih ili manjih, koja se saniraju sredstavima iz gradskog budžeta prema prioritetima.

DRAS je dostupan kroz projekat “Međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa” /IDRM/, koji finansira Agencija za razvojnu saradnju Italije, a sprovodi UNDP.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments