Predstavljen roman “Veliki rat” Aleksandra Gatalice

0

ZVORNIK – U zvorničkoj “Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci“ predstavljen je roman “Veliki rat” Aleksandra Gatalice i uručene nagrade najvjernijim čitaocima.

Gatalica, novinar i književnik iz Beograda, govorio je sinoć o svom romanu koji je doživio 20. izdanje.

“Radnja se hronološki odvija za vreme Prvog svetskog rata, ali je to, u stvari, roman o smrti epohe koja je prethodila tom ratu, koja se zvala `lepom epohom`, a neki su je zvali i `divnom epohom`. U jednom danu sve se pretvorilo u nešto najstrašnije, što generacije nisu mogle ni da zamisle”, rekao je Gatalica.

On je dodao da se u romanu susreće dosta likova, jer je trebalo oslikatu tako lijepu epohu u svim njenim aspektima, u svim kulturnim sredinama, koja se bukvalno sunovratila u “Veliki rat”.

“Govoreći o tom ratu, zapravo, mnogo govorim i o tome šta su ljudi uneli u njega, kako su uneli svoja nadanja i kako su izneli svoja stradanja”, pojasnio je Gatalica.

“Veliki rat” je 11. knjiga Aleksandra Gatalice, za koju je 2012. godine dobio “Ninovu” i nagradu “Meša Selimović”. Za ciklus pripovijedaka “Vek” dobio je nagradu “Ivo Andrić”, tako da je upotpunio zbirku od tri najveće nagrade koje prozni pisac na srpskom jeziku može da dobije.

Gatalica je pohvalio posjećenost manifestaciji u zvorničkoj “Narodnoj biblioteci”, ističući da je to za njega pokazatelj da knjiga ima čitaoce, ne samo u Srbiji već i u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Makedoniji, odnosno svuda gdje se čita i govori srpskim jezikom.

U ovoj biblioteci tradicionalno se na kraju godine proglašavaju čitaoci koji su najviše čitali i kojima je direktor ove ustanove Negosava Stjepanović uručila besplatne članske karte i prigodne poklone.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments