Predstavljen rad humanitarnog udruženja „Zvonik“

0

ZVORNIK – Članovi Udruženja „Zvonik“ za pomoć i podršku porodicama, licima i zajednici u mentalnom zdravlju danas su u Zvorniku predstavili rad ove humanitarne asocijacije.

Udruženje je nedavno počelo sa radom, a pomoć i podršku pružili su mu lokalna zajednica i vrtić „Naša radost“. Današnjoj prezentaciji, između ostalih, prisustvovali su načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović i šef kabineta načelnika opštine Dušica Savić.

Predsjednik Udruženja Novka Rašević rekla je da je jedan od ciljeva „Zvonika“ promocija mentalnog zdravlja i antistigma.

„Savremena psihijatrija ide ka deinstitucionalizaciji, ka tome da se ljudi koji imaju probleme mentalnog zdravlja liječe i tretiraju u zajednici, odnosno da budu aktivni članovi i integrišu se u zajednicu. Doprinos tome daće i naše udruženje u kome je rad stručnih i drugih lica zasnovan na volonterizmu“, istakla je Raševićeva.

Ona je zahvalila Stevanoviću i njegovim saradnicima, te direktoru vrtića „Naša radost“ Vukomiru Stankoviću, zahvaljujući kojima je obezbijeđen prostor za rad, dodajući da će se u Udruženju svakodnevno odvijati različite aktivnosti sa licima koja imaju mentalne poremećaje.

Raševićeva je rekla da je opremanje prostorija pomogla Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Stevanović je istakao da je zadatak lokalne zajednice da pomogne rad ovog i sličnih udruženja, naročito ako je njihov rad zasnovan na volonterizmu. „Ovo što vi radite vrlo je humano i dobro je da postoje ovakva udurženja, a značajno je ako se samo jednom licu nađete pri ruci, a kamoli većem broju“, naglasio je Stevanović.

Savićeva je rekla da je obaveza lokalne zajednica da pruži sve što je potrebno da bi ovakva udruženja funkcionisala. „Smatram da su osobe sa mentalnim problemima na neki način marginalizovane, a ovakav rad unapređuje njihov položaj i njihovo zdravstveno stanje“, istakla je ona.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare