Predstavljen projekat „Via Dinarika“

0

FOČA – Asocijacija avanturističkog turizma BiH predstavila je danas u Foči projekat „Via Dinarika“, koji ima za cilj da poveže turističke kapacitete dinarskog luka od Slovenije, preko Hrvatske, BiH, Srbije, do Crne Gore i Albanije.


Na današnjem skupu, kojem su prisustvovali zainteresovani turistički radnici privatnog i društvenog sektora iz Foče, istaknuto je da „Via Dinarika“ promoviše turizam u svrhu ekonomskog razvoja čitavog regiona, uz očuvanje prirodne sredine.

Direktor Asocijacije avanturističkog turizma BiH Erna Kurtović kaže da je glavna trasa „Via Dinarike“, koja povezuje 240 vrhova iznad 2.000 metara nadmorske visine, duga oko 650 kilometara, a pridodate su joj još dvije trase – primorska i niže gorje.

„Okupili smo se u Foči da pokušamo ostvariti poslovno partnerstvo i da vidimo na koji način se ova opština može uključiti u ovu incijativu. Nadamo se da ćemo zajedno povećati broj turista na ovom području“, rekla je Kurtovićeva.

Ona objašnjava da je ova ideja još u početnoj fazi i da se očekuje da će njen razvoj trajati više od deset godina.

„Puno je aspekata obuhvaćeno, od obilježavanja staza, prikupljanja informacija sa terena, njihovog objedinjavanja i plasiranja na tržište. Počeli smo prije godinu i po dana i ljudi već pričaju o tome, traže da hodaju po `Via Dinarici`, da posjete Nacionalni park `Sutjeska`, Žabljak, Unu, da odu na Plitvica“, ističe Kurtovićeva.

Među 20 nacionalnih parkova, koji se nalaze na trasi „Via Dinarike“ je i Nacionalni park „Sutjeska“ sa prašumom Perućica i sa više vrhova preko 2.000 metara nadmorske visine, među kojima je i najviša planina u BiH – Maglić.

Predstavnik Nacionalnog parka „Sutjeska“ Đorđe Vuković kaže da je „Via Dinarika“ korak ka povezivanju sa Nacionalnim parkom „Durmitor“ u Crnoj Gori i sa hrvatskim primorjem.

„Očekujemo da se kroz ove tri transverzale, koje prolaze cijelim prostorom dinarskog luka, bolje povežemo sa turističkim potencijalima u okruženju, pa se nadamo da će se kao rezultat toga povećati i broj turista“, rekao je Vuković.

Inicijatori „Via Dinarike“ imaju ideju da povežu sve planinske staze od Prokletija u Crnoj Gori i Albaniji, do Velebita i Dinare u Hrvatskoj i Postojnske jame u Sloveniji, te da, uz unapređenje turističke ponude i zaštitu prirode, ovaj prostor promovišu kao posebnu turističku destinaciju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare