Predstavljen projekat nastavka izgradnje šetališta i novog trga u Palama

0

Danas je u sali SO Pale Institut za građevinarstvo IG iz Banjaluke predstavio projekat izgradnje nastavka šetališta i novog trga u Palama.

Cilj izrade projekta je da se realizuje nastavak šetališta koje je predviđeno izmjenama i dopunama Regulacionog plana „Pale – centar“ te saniraju negativne pojave nastale u proteklom periodu, da se nastavi uređenje životne sredine, da se unaprijedi i proširi infrastruktura i da se otvore mogućnosti za unaprjeđenje i dalji razvoj Pala.

„Šetalište je predviđeno kao pejzažno oblikovanje locirano u gradskom jezgru. Kompletan prostor, uključujući šetalište i Saborni hram, izložen je velikom broju posjetilaca pa je potrebno da izbor prirodnih materijala i način primjene u prostoru zadovolji dekorativno estetsku funkciju. Šetalište je specifičan način pejzažnog oblikovanja tako da treba da se uspostavi sinteza između postojećih objekata i obezbijedi kompletnom prostoru harmoničan izgled“, izjavio je predstavnik projektnog tima Instituta za građevinarstvo IG Boris Badža.

Granica obuhvata Projekta izgradnje nastavka šetališta počinje od ulice Milana Simovića sa zapadne strane do Univerzitetske ulice sa istočne strane. Sa južne strane granica obhvata je postojeća zgrada Univerziteta, a sa sjeverne privatne pacele sa namjenom stambeno poslovnih objekata. Obuhvat Projekta iznosi 1 ha.

„Skupština opštine Pale je donijela odluku da se krene u nastavak izgradnje šetališta i novog trga u Palama i u skladu s tim projektni tim je danas predstavio projekat. U toku ove sedmice ćemo raspisati tender za izgradnju i nakon svih procedura, nadamo se da će izgradnja početi polovinom jula. Projektna vrijednost je 850.000 KM“, izjavio je načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević.

Projekat obuhvata izgradnju betonskog popločanja, odvodnju površinskih voda (kišna kanalizacija), fontanu, uređene zelene površine, rasvjetu, drvored i prateći mobilijar (klupe i kante za otpatke). Inače, trg koji će vjerovatno nositi ime Studentski trg, prema projektu zauzima površinu od 7.635 m2 i krasi ga prestižan urbani mobilijar u kojem dominira interaktivna fontana dimenzija 22,5 x 4,5 m dok su 23 klupe raspoređene u dvostranom drvoredu, 22 stabla bijelog jasena čija gusta krošnja omogućava jak hlad.

Pale će realizacijom ovog projekta dobiti jedan od najvećih trgova u Republici Srpskoj, što će urbanizovati gradsko jezgro i podstaći realizaciju novih infrastrukturnih projekata kako u dijelu Regulacionog plana „Pale – centar“, tako i u ostalim dijelovima grada i opštine.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/projekat-izgradnje-nastavka-setalsita-i-novog-trga-u-palama-jun-2014/] width=[105] height=[105] title=[Projekat izgradnje nastavka šetališta i novog trga u Palama] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments