Predstavljen program za inovativne početnike u poslovanju

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predstavnici Razvojne agencije Republike Srpske danas su u Istočnom Sarajevu organizovali info-dan na kojem je predstavljen „Akcelerator projekat“, namijenjen za inovativne početnike u poslovanju.
Javni poziv otvoren je do 10. marta, a proglašenje najuspješnijih kandidata je planirano za kraj maja.

Viši stručni saradnik za lokalni i regionalni razvoj u Razvojnoj agenciji Srpske Marko Kakuća rekao je novinarima da pravo učešća u ovom projektu imaju svi punoljetni državljani Republike Srpske – BiH, koji imaju inovativnu poslovnu ideju i koju na neki način žele da je testiraju kroz „Akcelerator program“.

Kakuća je naglasio da se projekat u Istočnom Sarajevu sprovodi u saradnji sa Gradskom razvojnom agencijom, Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske, Ekonomskim fakultetom Pale, kao i sa šest opština iz sastava grada.

Prema njegovim riječima, u Banjaluci i Prijedoru „Akcelerator program“ je realizovan u okviru „Interreg Dunavskog programa“, dok je Razvoja agencija Srpske program samostalno sprovela u regiji istočne Hercegovine, odnosno Trebinju, Bileći i Nevesinju.

„U ta tri programa imali smo 67 prijavljenih kandidata, od kojih je 25 uspješno završilo. To su bili različiti sektori, kao što su informacione tehnologije, prerada i proizvodnja hrane, tekstilna industrija i brojne druge oblasti“, ukazao je Kakuća.

On je pojasnio da je predviđeno da odabrani kandidati iz Istočnog Sarajeva prođu intenzivne programe obuke, gdje će moći da testiraju svoju poslovnu ideju, nakon čega će uz podršku mentora iz Razvojne agencije Istočno Sarajevo pokrenuti svoj posao.

Kakuća je rekao da će odabranim kandidatima Ekonomski fakultet Pale obezbijediti slobodno mjesto u preduzetničkom inkubatoru, te izrazio nadu da će dobiti i dodatna finansijska za refinansiranje poslovnih ideja.

Predstavnik Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Tanja Markuš rekla je da je ovaj projekat prepoznat kao sinergija koja će na kraju donijeti kvalitetne poslovne ideje, a koje će Zavod podržati u skladu sa svojim mogućnostima.

Markuševa je naglasila da je Zavod za ovaj projekat obezbijedio sredstva za finansiranje 25 poslovnih ideja.

Direktor Gradske razvojne agencije Mladenka Pandurević rekla je da će uloga ove agencije doći do izražaja tek u drugoj fazi implementacije projekta, kada ći njihova tri sertifikovana mentora odabranim kandidatima pružiti tehničku podršku u procesu akceleracije.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare