Predstavljen prednacrt razvoja opštine do 2020. godine

0

SOKOLAC – Načelnik opštine Sokolca Milovan Bjelica organizovao je večeras božićno-novogodišnji prijem na kojem je predstavljen prednacrt strategije razvoja opštine od 2013. do 2020. godine u oblasti šumarstva, poljoprivrede i planinskog turizma.

Bjelica je rekao da će ovaj prednacrt razvoja opštine biti vodič za sve privrednike kako bi osigurali bolje uslove za kvalitetan život.

„Strategija ima jasno definisane ciljeve koji su detaljno razrađeni, a poseban akcenat stavljen je na praćenje i kontrolu u svim fazama njene realizacije“, kaže Bjelica.

On je dodao da će u okviru strategije biti realizovano od 40 do 50 projekata, te da od stanovništva očekuje podršku jer ovaj dokument obuhvata sve segmente privrede.

Šef Tima za izradu prednacrta strategije razvoja opštine Sokolac Marjana Kapović rekla je da je šumarstvo jedna od najvažnijih privrednih grana ove opštine, gdje je više od 38.000 hektara površine pod šumom i šumskim zemljištem.

„Riječ je o visoko produktivnim šumama sa visokim prirastom“, napominje Kapovićeva, te dodala da je jedna od ideja u prednacrtu strategije i mogućnost korištenja otpada drvne mase.

Prema njenim riječima, drvnom industrijom se na području opštine Sokolac bavi 25 privrednih subjekta, koji zapošljavaju 256 radnika.

Kapovićeva ističe da će među primarnim zadacima biti i razvoj tekstilne i prehrambene industrije.

On je naglasila da strategija obuhvata i proizvodnju čiste organske hrane, te ukazala na potrebu formiranja laboratorije akreditovane za kontrolu hrane.

Tim za izradu prednacrta strategije razvoja opštine Sokolac formirao je načelnik opštine.

O prednacrtu strategije u narednom periodu biće održana javna rasprava.

Božićno-novogodišnjem prijemu na Sokocu večeras su prisustvovali ministar spoljne trgovine i ekonosmkih odnosa BiH Mirko Šarović, ambasador Srbije u BiH Miroslav Stojadinović, reditelj Emir Kustirica, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Snježana Božić, gradonačelnik grada Istočno Sarajevo Vinko Radovanović, načelnici susjednih opština, direktori lokalnih preduzeća, kulturni radnici.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare