Predstavljen film “Legenda o grlici” i roman “Vojnik ničije vojske”

0

U Kulturnom centru Pale u subotu je prikazan dokumentarni film autora Ilije Gajice “Legenda o grlici”, posvećen stvaralaštvu jednog od najznačajnijih srpskih umjetnika – kompozitoru Stevanu Hristiću.

Gajica je rekao novinarima da je film zasnovan na novinskim člancima koji su pratili burne govorničke “dvoboje” Hristića sa njegovim nemilosrdnim kritičarem Stanislavom Vinaverom.

Autor kaže da je film zabavan i prožet različitim žanrovima – mjuzikl, komedija, vestern, melodrama, posvećen stvaralaštvu Hristića kao jednog od najznačajnijih srpskih umjetnika.

Tokom filmske večeri bilo je riječi i o knjizi Gajice “Vojnik ničije vojske” koja je dobitnik nagrade “Zlatna sova” Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Gajica je rekao da roman “Vojnik ničije vojske” obuhvata period od 1974. do 2000. godine i govori o odrastanju jednog dječaka, o zemlji u kojoj je živio, njenom raspadu, te o kraju njegovog djetinjstva.

“Roman je posvećen svim generacijama koje su odrasle u Jugoslaviji, ali i onima koji su rođeni poslije njenog raspada, a koji bi željeli da vide kako je izgledalo to naše odrastanje”, rekao je Gajica.

Član Udruženja ljubitelja umjetnost Pale Snježan Lalović kaže da film prikazuju u okviru Art vikenda koji organizuju svake godine.

“Obećali smo da ćemo svake godine imati četiri Art vikenda koja poklanjamo stanovnicima Pala gdje su ulazi besplatni. Sada je na red došao film, a sljedeće će biti pozorište, muzika, likovna umjetnost”, istakao je Lalović.

On je rekao da Udruženje radi u saradnji sa Kulturnim centrom Pale i Kinotekom Republike Srpske, koja daje tehničku podršku, te dodao da će se truditi da ubuduće naprave dobre stvari kako bi nivo kulture podigli na jedan viši nivo.

Prikazivanje filma organizovalo je Udruženje ljubitelja umjetnosti Pale, u saradnji sa Kulturnim centrom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments