Predstavljen četvrti tom sabranih djela Branka Čučka

0

HAN PIJESAK – Na Han Pijesku danas je održano „Čučkovo podne“ u okviru osme manifestacije posvećene književniku Branku Čučku, na kojem je predstavljen četvrti tom Sabranih djela ovog književnika, a koji sadrži drame i određeni broj kolumni.
Urednik i priređivač Čučkovih djela, književnik Branko Brđanin Bajović rekao je na ovom skupu u okviru dvodnevne književne manifestacije „Čučkovih književnih susreta“ da četvrti tom sadrži sedam Čučkovih drama, između ostalog i dramu „Generalna proba smaka svijeta“, „Noć kada je štucala baba Ana“, „Jedna u majke“.

Direktor Narodne biblioteke „Branko Čučak“ na Han Pijesku Ozrenka Đurić Radulović rekla je da su Čučkova djela napisana na 2.663 stranice, da su sve zbirke pjesama sabrane u prvom tomu, te kolumne objavljivane u novinama, između ostalog, u „Glasu Srpske“, „Fokusu“, „Oslobođenju“.

Ona je napomenula da su kolumne koje su dobijene u rukopisu objavljene u drugom tomu, a romani i novele u trećem tomu.

Prema njenim riječima, preostalo je da bude objavljen peti tom Sabranih djela ovog književnika, bibliografija Branka Čučka, uz reprezentativan izbor kritičkih radova, besjeda i prikaza o njegovom književnom djelu.

Radulovićeva je rekla da djela Branka Čučka nisu obuhvatila kolumne koje je objavljivao od 1971. do 1992. godine, a do rata je objavio 2.000 tekstova za „Oslobođenje“, „Ven“, „Oko“, „Orbis“, „Večernje novine“ i druge listove.

Danas je na skupu „Čučkovo podne“ predstavljena i knjiga pod nazivom „Sve sabrane pjesme“, književnika Branka Brđanina Bajovića i knjiga pod nazivom „Strelci iz magle“, autora Nikole Teofilovića, koji je jedan od dobitnika književne nagrade „Čučkova knjiga“, koju dodjeljuje Narodna biblioteka iz Han Pijeska.

Srpski književnik Branko Čučak rođen je u Sarajevu 1948. godine, odrastao je na Han Pijesku, završio je Učiteljsku školu i studirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

NJegova poezija uvrštena je u više antologija, a djela su prevođena na mnoge jezike. Umro je u Istočnom Sarajevu 2008. godine i sahranjen je na Han Pijesku.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare