Представљен бањски туризам Републике Српске

0

БЕОГРАД – На штанду Републике Српске на Међународном сајму туризма у Београду представљен је бањски туризам у Српској који прати све модерне стандарде у сегменту лијечења, велнеса и здравог живота.

Секретар Удружења туризма и угоститељства у Привредној комори Републике Српске Драгана Шобот рекла је новинарима да Република Српска располаже са великим бројем термалних извора, са осам бањских центара, које прате све модерне стандарде развоја и у сегменту лијечења и сегменту велнеса и здравог живота.

„Овај сегмент туризма је у великој експанзији у Српској“, рекла је она и напоменула да су на сајму туризма присутне све познате бање из Српске – Врућица, Кулаши, Лакташи, Специјална болница „Мљечаница“, Вилина влас, Дворови, Терме Озрен…

Шоботова је напоменула да се Групација бања Привредне коморе Републике Српске и ове године представља на овом престижном сајму туризма у Београду.

Извршни директор за медицински сектор Специјалне болнице за физикалну медицину и рехабилитацију „Мљечаница“ из Козарске Дубице Миле Чеко је рекао да је у току велики пројекат изградње ове здравствене установе, који укључује изградњу болничких, али и превентивних капацитета.

„Ради се о туристичко-здравственом центру. Отворили смо нов хидроблок, који је срце ове приче изграђен на више од 1.500 метара квадратних. Ради се о савременим базенима за рехабилитацију“, рекао је он.

Чеко је додао да је изграђен и савремени хипербарични центар, који укључује осмомјесну хипербаричну комору и двије једномјесне, а изграђено је и бунгаловско насеље капацитета 50 постеља.

Он је подсјетио да је раније урађен савремени дијагностички центар који посједује вискоквалитетни дигитални ЦТ, ЕКГ кабинете, ултразвучне кабинете, а отворен је потпуно нови кабинет за остеодензитометрију и потпуно нови објекат за рехабилитацију полупокретних и непокретних пацијената са 48 постеља.

„Ново је што смо имплементирали и роботску рехабилитацију. Али на томе се не завршава циклус инвестирања у нашу здравствену установу, јер желимо да парирамо сличним установама на подручју ЕУ и мислим да смо тај ниво већ постигли. Наша идеја је да корисници на једном мјесту добију све неопходно за квалитетно постављање дијагнозе, што је основа за квалитетно лијечење да се не губи вријеме у обилажењу здравствених установа“, рекао је Чеко.

Марина Тодоровић из хотела Терме Озрен је рекла да наступом на овом сајму овај хотел жели да повећа своју посјећеност гостима из Србије и упозна их са својом понудом, која се састоји од 11 базена, велнес и спа центар, 64 смјештајне јединице, девет луксузних апартмана.

„У велнесу и спа центру имамо двије финске сауне, слану собу, парно купатило. Посебно смо поносни на базен са геотермалном водом, гд‌је је температура 38 степени. Сви базени су у функцији током цијеле године“, рекла је Тодоровићева.

Извршни директор Здравствено-туристичког центра Бања Врућица Александар Радошевић рекао је да је овај центар највећи бањско-рехабилитациони комплекс у Републици Српској, са четири хотела и хиљаду кревета.

„Прошла година нам је била рекордна са 244.000 ноћења, а око 40 одсто ноћења су било гости из иностранства, од чега око 10.000 гостију из Србије“, рекао је он, најављујући велику инвестицију, односно завршетак нове болнице која ће бити велики дијагностички центар и имати операционе сале.

Тиме ће се, каже Радошевић, направити велик скок у пружању здравствених услуга, а поред тога ради се и велнес, као и спортско-рекреативне и конгресне понуде, а ове године очекују више од 250.000 ноћења.

Шеф Рецепције у Здравствено-туристичком центру Бање Кулаши Далиборка Малечевић је рекла да је за ову бању карактеристична високо алкална вода, олигоминерална из више извора, која је добра за псоријазу, екцеме, акне, дерматитисе, односно за кожна и реуматска обољења, а добра је и да се пије за мокраћне путеве, обољења бубрега, избацивање малих каменчића и за гинеколошке проблеме.

„Имамо доста гостију из Србије и региону, капацитети су углавном попуњени током цијеле године, а на мјесечном нивоу то је око 3.000 ноћења“, рекла је она.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare