Predstava „Podvala“ otvara Festival malih scena i monodrame Srpske

0

ISTOČNO SARAJEVO – Međunarodni 22. Festival malih scena i monodrame Srpske biće održan sljedeće sedmice u Istočnom Sarajevu, a svečano otvaranje zakazano je za utorak, 5. decembar, kada će glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske izvesti predstavu „Podvala“, u režiji Đurđe Tešić, a prema tekstu Milovana Glišića.

Predsjednik Organizacionog odbora Festivala Nenad Vuković rekao je danas novinarima u Istočnom Sarajevu da je ovaj festival jedna od najznačajnijih manifestacija kulture koja krasi grad Istočno Sarajevo.

„Kultura je veoma važan segment društvenog života ovog grada i zato je i posmatramo kao našu stalnu brigu i obavezu za njen dalji razvoj“, naglasio je Vuković, koji je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

On je naveo da će Festival koštati oko 35.000 KM, a Vlada Republike Srpske izdvojiće 15.000 KM, dok će preostali iznos obezbijediti grad Istočno Sarajevo, lokalne zajednice na ovom prostoru, kulturni centri i sponzori.

Vuković je istakao zaslužnu ulogu aktuelnog selektora ove manifestacije LJube Božovića za uspješan kontinuitet i vrhunska ostvarenja Festivala malih scena i monodrame Srpske u Istočnom Sarajevu.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da Festival traje već 22 godine i da je iz godine u godinu sve bolji.

On je naglasio da opština Istočno Novo Sarajevo bezrezervno podržava Međunarodni festival malih scena i monodrame Srpske, koji je velikodušno i sa velikom pažnjom i ljubljavu svake godine dočekan i od pozorišne publike u Istočnom Sarajevu.

Ćosić je izrazio nadu da će u dogledno vrijeme kruna ukupnog odnosa prema kulturi u ovom dijelu Republike Srpske biti dovršetak izgradnje zgrade gradskog pozorišta.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da će dio programa Festivala biti realizovan i u Kulturnom centru na Palama.

„Opština Pale uvijek je voljna i spremna da podrži ne samo ovu, nego i sve druge manifestacije kulture u našem gradu koje imaju visok umjetnički nivo“, rekao je Jugović.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković, koji je i direktor Festivala, zahvalio je republičkim, gradskim i opštinskim vlastima za razumijevanje i podršku u organizaciji Festivala, a sa njim se saglasio i njegov kolega sa Pala Marko Sikima.

Selektor Festivala LJubo Božović zahavalio je na čestitkama za dosadašnji rad i izrazio nadu da će i ove godine izborom predstava i monodrama opravdati ukazano povjerenje.

On je naveo da će pozorišna publika u Istočnom Sarajevu tokom Festivala moći da vidi pet pozorišnih predstava i četiri monodrame, koje će učestvovati u takmičarskom dijelu.

Osim „Podvale“, biće odigrane i predstave JU Narodnog pozorišta iz Tuzle „Budala na večeri“, Slavije teatra iz Beograda „Koštana“, Bore Stankovića, zatim predstava „Prah“ koju je režirao Veljko Mićunović, a igraju Nataša Ninković i Zoran Cvijanović, i na zatvaranju Festivala predstava Gradskog pozorišta „Jazavac“ iz Banjaluke „Malo blago“, u režiji Slađane Kilibarde.

Planirane monodrame su „LJubav na leskovački način“ u kojoj glumi Vesna Anđelković, „Dr Feler“ koju režira i u kojoj glumi Dragan Boža Mihajlović, te autorski projekti Stevana Šerbedžije i Mladena Radovanovića „Suvišan čovek“, i „Sudnica“, autora Aleksandra Ristanovića.

Predstave i monodrame ocjenjivaće stručni žiri u sastavu Predrag Bjelošević, Miljan Vuković i Vitomir Mitrić.

I ove godine biće dodijeljene četiri festivalske nagrade: za najbolju predstavu, najbolju monodramu, najboljeg glumca i najbolju glumicu Festivala.

Bogat prateći program 22. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame činiće promocije zbirke poezije „Snivačima, iz nesna“, autora Predraga Bjeloševića, romana „Vojnik ničije vojske“, autora Ilije Gajice, te predstavljanje zbirke pjesama za djecu „Pogodi ko sam“, autora Rajka Tanasijevića.

Dio programa ovogodišnjeg Festivala biće realizovan i u Kulturnom centru Pale.

U okviru svečanog otvaranja i zatvaranja Festivala učestvovaće profesori i studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a u Galeriji Kulturnog centra za sve vrijeme trajanja Festivala biće izložene slike akademske slikarke Biljane Elčić.

Festival malih scena i monodrame započeo je ratne 1995. godine u Hadžićima, pod nazivom Festival monodrame Republike Srpske. Organizator prvog festivala bila je Republička ustanova za kulturno-umjetničke djelatnosti „Srna fest“.

Cilj Festivala monodrama Republike Srpske bio je da afirmiše i nagrađuje profesionalnog glumca i domaći tekst.

Festival je stasao u Međunarodni festival malih scena i monodrame, da bi potom izašao iz okvira prvog festivala, pa su, osim monodrama, uvrštene i kamerne predstave, što se održalo i do danas, po pravilu – pet kamernih predstava i četiri monodrame u takmičarskom dijelu programa.

Sredstva za realizaciju Festivala obezbijeđena su pokroviteljstvom i u okviru projekata na konkursima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, grada Istočno Sarajevo, te uz pomoć opština Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Turističke organizacije Istočno Sarajevo.

Za utorak, 5. decembar, u 19.30 časova, zakazano je za svečano otvaranje festivala. čiji je medijski sponzor i Novinska agencija Republike Srpske – Srna.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare