Predstava o životu Milunke Savić

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras je izvedena monodrama koja govori o životu Milunke Savić, najodlikovanije žene u istoriji ratovanja na ovim prostorima, koja je provela sedam godina učestvujući u ratovima na području Balkana.

Glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda Vesna Stanković, koja tumači lik Milunke u monodrami „Milunka… ispovijest o životu od prve puške do prve metle…“, ističe da je ova hrabra žena zapravo jedan epski lik koji se nije rodio ni prije ni poslije nje, a koji tek sada nakon mnogo vremena dobija svoju satisfakciju.

Stankovićeva ističe da je Milunka Savić iz najplementijih pobuda otišla u Prvi balkanski rat, da zaštiti brata, ali i sa strašnim porivom da zaštiti zemlju Srbiju.

„Ona je dobila više od 10 ratnih odlikovanja, što najviših srpskih što inostranih, među kojima dva ordena francuske – Legije časti i Ratni krst sa zlatnom palmom. Ona je jedina žena na svijetu koja je dobila taj francuski ratni krst“, kaže Stankovićeva.

Prema njenim riječima, veličina Milunke Savić i predanost da se izbori za svakog ko je ugrožen nastavljena je i kad su završeni ratovi.

„To je njena težnja da sve one slabije sačuva i izvede na put, da ih odbrani i zaštiti. Odnjegovala je više od 34 djece sa Kopaoničkih sela i do kraja života se borila da još nekome život upotpuni i oplemeni, da mu pomogne i pruži bolje mogućnosti“, rekla je Stankovićeva.

Stankovićeva ističe da uloga Milunke Savić za nju predstavlja veliki izazov.

„Usudila sam se da uđem u to, snebivajući se ozbiljnog i teškog posla, ali priča je toliko moćna i veličanstvena da sam željela da ispričam jedan njen dio. Tolike generacije i ne znaju ko je bila Milunka Savić“, kaže beogradska glumica.

Predstava je izvedena u okviru projekta „Ogledalo epskog stvaralaštva“, koji provodi guslarsko društvo „Filip Višnjić“ iz Istočnog Sarajeva.

Milunka Savić iz Koprivnice /1890-1973/ bila je srpska heroina Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske „Knjaz Mihailo“, žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja.

Ranjavana je u borbama devet puta. Zbog neizmjerne hrabrosti Francuzi su je prozvali „srpska Jovanka Orleanka“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare