Predškolsko obrazovanje djece ključno za cijeli život

0
Predškolsko obrazovanje djece ključno za cijeli život

ISTOČNO SARAJEVO – Neophodno je da se društvo više posveti ranom rastu i razvoju djece i da shvati da je predškolsko vaspitanje i obrazovanje ključ razvoja za cijeli život, izjavila je Danica Mojić, koautor knjige „Vodič za vaspitače za Program u godini pred polazak u školu“ koja je predstavljena danas tokom obuke vaspitača u Istočnom Sarajevu.

„To, nažalost, nismo shvatili do sada, a problem je u obuhvatanju djece programom predškolskog obrazovanja. Prije nekih desetak godina to je iznosilo oko šest odsto u BiH i još smo po tom pitanju najlošiji u Evropi“, istakla je Mojićeva.

Ona dodaje da je program namijenjen prvenstveno djeci koja nisu bila obuhvaćena nekim vidom programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja, dodavši da organizacija „Spasimo djecu“ i nadležno minstarstvo Srpske mnogo rade na tome da i ove godine više od 50 odsto djece bude obuhvaćeno ovim programom.

„Nažalost, i dalje nemamo dovoljno prostornih kapaciteta, ali postepeno i sami postajemo svjesni koliko je sve ovo bitno za djecu. Mislim da je i ovaj vodič sjajna prilika da vaspitači dobiju jasne smjernice za rad sa djecom ovog uzrasta. Nije bitno samo da djeca budu obuhvaćena ovim programom, nego da se radi na ostvarivanju ishoda učenja i da ih dobro pripremimo za školu“, navela je Mojićeva, koja je po struci pedagog.

Rukovodilac sektora za obrazovanje u organizaciji „Spasimo djecu“ za sjeverozapadni Balkan Denis Šiljak istakao je da je ove godine organizovana obuka za 73 vaspitača za pripremni program za djecu pred polazak u školu.

Do sada su održani treninzi u Bijeljini i Banjaluci, a danas u Istočnom Sarajevu, kojem su prisustvovali predstavnici iz 12 škola sa ove regije.

Šiljak ističe da je, osim treninga, ova organizacija obezbijedila pakete potrošnog didaktičkog materijala za 85 vaspitnih grupa u Republici Srpskoj, za realizaciju pripremnog programa za djecu.

„Na ovaj način više od 1.600 djece biće uključeno u pripremni program pred polazak u školu. Organizacija već 12 godina realizuje ovaj program u saradnji sa ministarstvima obrazovanja Republike Srpske i kantona u Federaciji u BiH i do sada je uspostavljeno 16 centara za rani rast i razvoj i 243 učionice kroz koje je prošlo 6.600 djece“, istakao je Šiljak.

Učiteljica u Osnovnoj školi „Petar Petrović NJegoš“ u Istočnoj Ilidži Milica Simić, koja je učestvovala na obuci za vaspitače, istakla je da su osnovne komponente na kojima se bazira značaj polaska djece u pripremnu nastavu socijalizacija, kao i razvoj i sticanje osnovnih znanja koja će se kasnije nadograđivati u redovnoj nastavi.

„Rad u grupama, sticanje samostalnosti i povećanje kreativnosti kod djece za rad u školi, kao i druženje sa vršnjacima je veoma bitno za buduće prvačiće. Za vaspitače ovakvi seminari su značajni za razvoj i osposobljavanje za rad sa djecom pred polazak u školu“, naglasila je Simićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments