Predsjednik Vlade da posjeti opštine u kojima je SDS na vlasti

0
Predsjednik Vlade da posjeti opštine u kojima je SDS na vlasti

ISTOČNO SARAJEVO – Načelnici opština i gradova iz SDS-a uputili su danas poziv premijeru Republike Srpske Željki Cvijanović i ministrima da u roku od 30 danas posjete lokalne zajednice u kojima su na vlsti predstavnici SDS-a i njihovih koalicionih partnera, jer su nezadovoljni odnosom Vlade Republike Srpske prema njima.

Predsjednik Konferencije za lokalnu upravu ove stranke /KOLOS/ Miroslav Lučić rekao je novinarima u Istočnom Sarajevu, nakon sastanka KOLOS-a, da načelnici opština iz SDS-a traže da se prestane sa praksom da predsjednik Vlade Republike Srpske i ministri posjećuju i sarađuju samo sa opštinama u kojima je na vlasti SNSD.

Lučić, koji je i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Lučić, tvrdi da je raspodjela novca za prioritetne projekte iz Programa javnih investicija Republike Srpske od 18 miliona KM izvršena po stranačkom kriterijumu, jer je 97 odsto tog novca otišao u opštine u kojima je na vlasti SNSD.

On je naglasio da su načelnici iz SDS-a nezadovoljni i raspodjelom donatorskih sredstava Vlade Srbije od 5,5 miliona evra koji je podijeljen u 20 opština u kojima je, takođe, na vlasti SNSD, zbog čega traže pojašnjenje na koji način i po kojem kriterijumu se dijeli ova donacija.

„Radujemo se što Srbija ima suficit u svom budžetu, ali smatramo da ovakav način raspodjele nije dobar i služi isključivo za podmirenje stranačkih potreba SNSD-a“, rekao je Lučić.

Ocijenjujući da je riječ o selektivnom, diskriminatorskom i maćehinskom odnosu prema lokalnim zajednicama u kojima na vlasti nije SDS, Lučić je rekao da takvo ponašanje Vlade Republike Srpske nije u skladu sa izjavama Cvijanovićeve da ima dobru saradnju sa svim lokalnim zajednicama.

Načelnici okupljeni u SDS-ovom KOLOSU smatraju da rješenja Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Pravobranilaštva Republike Srpske prema opštini Istočni Stari Grad pokazuju samovolju pojedinaca i nepoštovanje zakona zbog čega traže da se o tim problemima hitno raspravlja na sastanku Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske.

„Tražimo da se Savez zauzme za ispravljanje očiglednih propusta. Ukoliko do toga ne dođe razmotrićemo pitanje našeg daljeg učešća u radu Saveza opština i gradova Republike Srpske“, dodao je Lučić.

On je pojasnio da će SDS putem svojih članova u Predsjedništvu Saveza opština i gradova Republike Srpske od predsjednika Saveza LJubiše Ćosića zatražiti sazivanje hitnog sastanka.

Lučić kaže da KOLOS traži izmjenu Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske po kojem bi se iz poreza na lična primanja izdvajalo više sredstava u korist lokalnih zajednica, te da treba promjeniti sadašnji odnos od 75 prema 25 odsto u korist Republike u odnosu na lokalne zajednice.

„Smatramo da bi podjela sredstava u odnosu 50 naprema 50 odsto bila puno pravičnija u korist lokalnih zajednica“, rekao je Lučić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare