Predložena izrada nacrta strategije razvoja poljoprivrede

0

ISTOČNO SARAJEVO – Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo danas su odlučili da načelnik opštine LJubiša Ćosić formira radnu grupu koja će, u saradnji sa Komisijom za planiranje opštinskog razvoja, izraditi nacrt strategije razvoja poljoprivrede na području opštine.

Odbornici su na tematskoj sjednici Skupštine opštine posvećenoj stanju, problemima i mogućim rješenjima u poljoprivredi, zaključili da načelnik opštine, na osnovu plana rada u periodu od šest mjeseci, nacrt strategije dostavi Skupštini opštine na razmatranje i usvajanje.

Odbornici su zaključili da se, prema potrebi, formiraju podgrupe i održe javne rasprave na kojima će učestvovati poljoprivredni proizvođači i institucije iz oblasti poljoprivrede.

Načelnik opštine rekao je da je neophodno sagledati realno stanje u oblasti poljoprivrede na ovom području koje, u ovom trenutku, nije zadovoljavajuće.

„Mislimo da stanje u ovoj oblasti nije sjajno i da se ne treba voditi floskulama da je poljoprivreda u ovoj opštini strateška grana. Ona to ne može biti ako nema osnovne preduslove da bi se tako nazvala“, izjavio je Ćosić.

On je Srni rekao da je anketa, koja je provedena krajem prošle godine, pokazala poražavajuće podatke koji se, prije svega, odnose na usitnjenost poljoprivrednih gazdinstava, broj grla stoke, poljoprivredne kulture koje se uzgajaju, starost poljoprivrednih proizvođača i starost mehanizacije.

Nakon toga su, kaže Ćosić, koncipirali program razvoja podsticaja privrede i poljoprivrede na ovom području, u okviru kojeg su planirali 40.000 KM podsticaja za poljoprivredu, koji će u ovoj godini najvjerovatnije biti veći.

„Ostvarili smo kontakte sa mljekarom „Pađeni“ u Bileći kako bi povezali proizvođače mlijeka i obezbijedili otkup poljoprivrednih proizvoda. U tom kontekstu ostvarili smo kontakte i sa Investiciono-razvojnom bankom i obezbijedili fond koji će garantovati plasmane, ali sada imamo problem – nemamo poljoprivrednike koji bi aplicirali za ovaj program“, naveo je Ćosić.

Načelnik je naglasio da većina poljoprivrednika radi za vlastite potrebe, te da je malo onih koji robu plasiraju na tržište. Uglavnom je zastupljena plastenička proizvodnja.

On je dodao da se manji broj poljoprivrednika bavi proizvodnjom mlijeka i uzgojem ovaca, dok se najviše njih bavi tovnim uzgojem pilića i proizvodnjom konzumnih jaja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare