Predavanje o posljedicama usljed primjene pirotehničkih sredstava

0
ISTOČNO SARAJEVO – Pripadnici Centra javne bezbjednosti /CJB/ istočno Sarajevo danas su za učenike devetih razreda u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu održali edukativno predavanje o posljedicama i opasnostima usljed primjene pirotehničkih sredstava.
Učenicima je podijeljen i promotivni materijal pod nazivom „Petarde nisu igračke“ i „Ne dozvolimo da se smijeh pretvori u krik“ sa osnovnim informacijama o pirotehničkim sredstvima, te opasnostima i posljedicama usljed njihove upotrebe, saopšteno je iz Centra.

Predavanja o ovoj temi, kao i podjela promotivnog materijala, do kraja decembra biće realizovana u svim osnovnim i srednjim školama na području Centra.

„Ova preventivna akcija na području CJB Istočno Sarajevo provodi se svake godine i do sada se pokazala kao veoma uspješna, što potvrđuje i činjenica da se na ovom prostoru nije dogodio nijedan slučaj ozbiljnijeg samopovređivanja djece školskog uzrasta“, navodi se u saopštenju i dodaje da na ovaj način policija želi doprinijeti tome da predstojeći novogodišnji i božićni praznici proteknu u miru i bez neželjenih posljedica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske tokom decembra organizuje akciju pod nazivom „Pirotehnika“, čiji je cilj da upozori građane na opasnosti od upotrebe pirotehničkih sredstava i nezakonite upotrebe vatrenog oružja.

Osim podjele materijala, koji će biti distribuisan u svim opštinama u nadležnosti Centra, u saradnji sa nadležnim opštinskim službama biće pojačane aktivnosti radi sprečavanja neovlašćene prodaje pirotehničkih sredstava.

Vlasnici prodavnica koje imaju zakonsko ovlašćenje da prodaju pirotehnička sredstva biće upozoreni da prodaja i kupovina moraju biti u skladu sa zakonskim propisima.

Iz Centra podsjećaju da se sva pirotehnika prodaje samo u prodavnicama oružja i municije ili prodavnicama pirotehničkih proizvoda i da je mogu kupiti samo punoljetna lica.

Upotreba piroteničkih sredstava na javnom mjestu kažnjiva je zakonom, a roditelji, odnosno staratelji snose odgovornost za postupanje maloljetnika.

(www.palelive.com / Srna)
Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare