Predat zahtjev OHR-u za aktiviranje komisije za Sarajevo

0

ISTOČNO SARAJEVO – Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo danas je OHR-u predala zahtjev za aktiviranje komisije za traženje nestalih Srba u Sarajevu, rekao je Srni predsjednik ove organizacije Mirko Vranić.

Vranić je naveo da predstavnici ove organizacije očekuju da će biti ispunjen i njihov zahtjev za prijem kod visokog predstavnika Valentina Incka u narednih 10 dana.

Nakon jučerašnjeg sastanka u Istočnom Sarajevu, porodice zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila zatražile su od Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica zatražile i informacije o jami Radača u Mostaru, u kojoj se, prema nekim nepotvrđenim informacijama, nalazi oko 300 tijela sarajevskih Srba.

Vranić je ponovo istakao da ekshumacije na lokalitetima u Sarajevu, za koje su utrošena ogromna finansijska sredstva, nisu dale nikakve rezultate.

„U Sarajevu su kopane lokacije u Buća Potoku, na Alipašinom Polju, Kazanima, Darivi, groblju ‘Lav’ i mnoge druge, a nijedna kost nije nađena. U protekle tri godine nijedno lice nije identifikovano u Spomen-kosturnici u Lukavici“, rekao je Vranić.

Zbog toga je od Republičkog odbora za traženje nestalih zatraženo da angažuje veći broj ljudi na traženju nestalih, budući da dosadašnje aktivnosti nisu donijele očekivane rezultate.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments