Prazni stanovi i kuće na meti lopova

0

ISTOČNO SARAJEVO – Centar javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo apeluje da građani preduzmu određene mjere kako u vrijeme godišnjih odmora i odsustva iz kuće njihov dom ne bi bio meta lopova.
„S obzirom na to da su ljetni mjeseci, vrijeme kada većina građana odlazi iz svojih domova radi korištenja godišnjeg odmora i kada se stvaraju uslovi za vršenje provala u stanove, želimo da skrenemo pažnju da svako od vas, na određen način, može da spriječi takve aktivnosti kriminogenih lica“, navodi se u saopštenju Centra.

Iz CJB-a poručuju građanima da, ukoliko znaju da su im komšije odsutne, a u njihovom stanu čuju iznenadnu buku, telefoniraju na besplatan policijski broj 122.

Time će se pomoći pripadnicima policije da hitno izađu na lice mjesta i, eventualno, zateknu lopove na djelu.

Građani se ne moraju predstavljati, poziv može da bude anoniman.

U CJB-u ukazuju na činjenicu da se najviše provala u stanove događa upravo za vrijeme godišnjih odmora i u dane vikenda kada građani nisu u svom stanu ili kući, te da je upravo zbog toga potrebno da preduzmu određene mjere i budu obazrivi.

„Ako izlazite na kratko iz stana, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit ili vredniju tehničku robu“, upozoravaju iz Centra.

U saopštenju se sugeriše građanima da, ukoliko putuju na godišnji odmor, obavijeste o tome komšije, a oni će obratiti više pažnje na stan ili kuću, a zlatni nakit povjeriti bližoj rodbini na čuvanje.

Preporučuje se, takođe, da se ne spuštaju roletne na prozorima do kraja, jer lopovi i to prate.

„Ako primijete da su roletne spuštene nekoliko dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga. Ovo su samo neki od savjeta kojih bi se trebalo pridržavati kako bi se spriječile krađe i provale u domove“, navode u Centru.

Iz Centra poručuju da je sprečavanje kriminala odgovornost svih i da uočavanje sumnjivih radnji i kretanja sumnjivih nepoznatih lica u blizini stana, kuće i parkirališta građani odmah obavijeste policiju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare