Pravobranilaštvo BiH najavljuje žalbu na presudu u slučaju Starovlah

0

Kolegijum pravobranilaca Pravobranilaštva BiH odlučilo je da će se žaliti na presudu Suda BiH kojom je državi naloženo da se porodici Starovlah isplati oko 260.000 KM odštete. Podnošenje žalbe najavio je i advokat porodice sveštenika Jeremije Starovlaha, pišu „Nezavisne novine“. Pravobranilac Željka Klobučar rekla je da će se Pravobranilaštvo žaliti na presudu kojom je za štetu nastalu porodici Starovlah odgovorna država BiH, te da će se posebno žaliti na visinu štete koja je, prema Pravobranilaštvu, previsoka.

Branilac porodice Starovlah Miljkan Pucar rekao je da će uložiti žalbu na novčani iznos koji je, prema njihovom mišljenju, izuzetno mali.

Sud BiH je 1.oktobra prvostepenom presudom Jeremiji Starovlahu dodijelio 105.000 KM odštete, njegovom sinu Aleksandru 110.000 KM, a suprizi Vitorki 45.000 KM.

Napad na Starovlahe desio se 1. aprila 2004. godine, kada su u 01.00 čas pripadnici SFOR-a upali u parohijski dom na Palama u potrazi za Radovanom Karadžićem. Haškog optuženika nisu pronašli, a u brutalnoj akciji teško su pretučeni pravoslavni sveštenik, arhijerejski namjesnik sarajevski protojerej stavrofor Jeremija Starovlah i njegov sin Aleksandar.

(www.palelive.com / Agencije)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare